Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vervoer bso valt onder kinderopvang

Het vervoer van school naar de bso valt onder de officiële regelgeving voor de kinderopvang. Hierover was onduidelijkheid ontstaan bij de Brancheorganisatie Kinderopvang en GGD Nederland. Het ministerie van Sociale Zaken besluit de verantwoordelijkheid voor 'verantwoord vervoer' te leggen bij de houder van de bso.
Vervoer bso valt onder kinderopvang
Foto: ANP Photo

Vanaf het moment dat kinderen uit school komen, vallen de kinderen die naar de buitenschoolse opvang gaan onder de verantwoordelijkheid van het kindercentrum. Officieel moet een bso vanaf dat moment ‘verantwoorde kinderopvang’ aanbieden.

Geen specifieke eisen

Het ministerie van Sociale Zaken vindt het niet wenselijk om specifieke kwaliteitseisen voor vervoer vast te leggen in wet- en regelgeving. Omdat iedere vervoerssituatie weer anders is, zou er een onoverzichtelijke regelgeving ontstaan. De verantwoordelijkheid voor verantwoorde opvang, ook tijdens vervoer, ligt bij de houder van de bso. De enige regel die vaststaat, is dat er niet per se een beroepskracht tijdens het vervoer aanwezig hoeft te zijn.

Toezichthouders

Of een houder tijdens vervoer verantwoorde kinderopvang biedt, is aan de toezichthouders. Zij moeten per situatie beoordelen of de verschillende vormen van vervoer binnen de bso voldoen aan de eisen voor verantwoorde kinderopvang. De algemene eisen hiervoor zijn vastgelegd in het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen.

Handhaving

Als een gemeente besluit onverantwoord vervoer te handhaven nadat de GGD melding heeft gemaakt van excessen, moet de gemeente motiveren waarom al dan niet gehandhaafd wordt op het vervoer van de bso.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.