Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vertrouwenspersoon voor misstanden op de werkvloer

Werkgevers in de kinderopvang zijn verplicht om een veilige werkomgeving voor hun medewerkers te scheppen. Helaas komt pesten, discriminatie, seksuele intimidatie en diefstal ook wel eens op de werkvloer van de kinderopvang voor. Expertisecentrum JSO heeft het adviespunt VertrouwenspersonenNederland uitgebreid. Alle maatschappelijke organisaties in Nederland kunnen nu terecht bij één van de vertrouwenspersonen.
Vertrouwenspersoon voor misstanden op de werkvloer
Foto: ANP Photo

Kinderopvangorganisaties en gastouderbureaus kunnen zich voor een vast (jaarlijks) bedrag aansluiten bij VertrouwenspersonenNederland. Vervolgens kunnen alle medewerkers van die organisatie gratis gebruik maken van de diensten van externe vertrouwenspersonen.

Klokkenluiders

De vertrouwenspersonen ondersteunen kinderopvangmedewerkers bijvoorbeeld wanneer zij te maken hebben met ongewenst gedrag op de werkvloer. Als ze worden gepest, agressief benaderd of gediscrimineerd. De vertrouwenspersonen zijn er ook voor ‘klokkenluiders’. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij je diefstal of een onterechte behandeling van iemand op de werkvloer hebt ontdekt en je dit aan iemand kwijt wilt. Managers kunnen onder meer advies krijgen over preventie.

Vermoeden van misstanden

Het meld- en adviespunt benadrukt op haar website dat medewerkers in de kinderopvang niet moeten schromen om ongewenst gedrag en misstanden te melden bij een vertrouwenspersoon. ‘We zorgen ervoor dat je geen last krijgt omdat je iets gemeld hebt’, belooft de organisatie. Ook als je een vermoeden hebt van een misstand op de werkvloer, door een collega of je leidinggevende, kun je bij het meldpunt terecht.

Maatschappelijke organisaties

VertrouwenspersonenNederland bestond eerst alleen voor organisaties en medewerkers in de provincie Zuid-Holland. De dienst heette toen VKZ, Vertrouwenspersonen Kinderopvang en welzijn Zuid-Holland. JSO, Expertisecentrum voor jeugd, samenleving en ontwikkeling is blij dat de diensten nu worden uitgebreid naar alle maatschappelijke organisaties in heel Nederland.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.