Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verplichte vaccinatie? ‘Dat is wel een dingetje’

Bijna tachtig procent van de deelnemers aan een poll over vaccinatie van medewerkers in de kinderopvang is tegenstander van verplichting. De reacties zijn soms fel maar niet altijd. 'Ik denk dat een plicht helemaal niet nodig is, als we open zijn en hierover met elkaar in gesprek durven te gaan.'
© Konstantin Yuganov / stock.adobe.com

Ben jij voor een vaccinatieplicht van medewerkers in de kinderopvang? Dat was de vraag die aan de lezer van Kinderopvangtotaal werd voorgelegd. Op die vraag antwoordt 18 procent van de deelnemers aan de poll met ja en 79 procent met nee.

‘Ik werk in de kinderopvang. Ik ben gevaccineerd, dus daar ligt voor mij geen directe discussie,’ schrijft een van de tegenstanders in een reactie. ‘Maar de vraag of pm’ers gevaccineerd moeten worden is lastig. Ik vind dat iedereen gevaccineerd moet worden. Maar ja, verplichten is wel een dingetje.’

‘Laat ik vooropstellen dat ik een voorstander ben van vaccinaties,’ laat een andere deelnemer weten. Maar: ‘Ik ben geen voorstander van het verplicht maken van vaccinaties voor medewerkers in de kinderopvang of het moet doorgetrokken worden naar een landelijke vaccinatieplicht.’

Werkzaamheid vaccins

Andere pm’ers hebben vragen over de werkzaamheid van de vaccins. Het feit dat je toch besmet kunt worden, ook al ben je gevaccineerd, is voor Demi een overweging om tegen verplicht vaccineren te zijn.’Op basis van de besmettelijkheid en dat je na een vaccinatie nog steeds corona kan krijgen en dus overdragen, lijkt een vaccinatieplicht mij onredelijk en niet gepast.’

Zoals gebruikelijk is er een kleine club tegenstanders van vaccinatie die zich op Facebook luidruchtig in de discussie mengt: ‘Eigen lijf, eigen keuze. Stop met deze stemmingmakerij. Dat jullie hier überhaupt een artikel over maken slaat nergens op. NEE IS NEE!’

Het feit dat een keuze om niet te vaccineren een risico voor anderen betekent, lijkt bij deze groep geen rol te spelen, stelt Djeanny vast. ‘Jouw lichaam komt met lichamen van anderen in contact. Het is vast niet de keus van die ‘andere lichamen’ dat jij ze besmet. Lijkt me geen onredelijke vraag, inenten.’

Blog Kirsten Fröhlich

In de discussie op Facebook speelt ook de blog van Kirsten Fröhlich over het thema verplicht vaccineren een rol. Deze blog maakt veel discussie los. ‘Via mijn blog en de poll die nu is aangemaakt wordt gevraagd naar verschillende meningen over vaccinatieplicht in de kinderopvang,’ laat Kirsten in een reactie weten. ‘Er staat nergens dat je hier voor of tegen zou moeten zijn. Het wordt bespreekbaar gemaakt omdat er op dit moment in de branche en politiek over gesproken en gepubliceerd worden.’

Kinderopvangtotaal promoot geen vaccinatieplicht en ook in mijn blog geef ik daar geen mening over, aldus Kirsten. ‘Aan het einde van mijn blog laat ik weten dat ik denk dat een plicht helemaal niet nodig is, als we open zijn en hierover met elkaar in gesprek durven te gaan. Ik vind het jammer dat hier zoveel ophef over gemaakt wordt. Iets bespreekbaar maken betekent niet dat je iets opgelegd wordt. En niet bespreken betekent niet dat het dan niet bestaat of niet speelt. Een poll of een artikel is een uitnodiging om mee te denken en je mening te geven.’

 

2 REACTIES

  1. Mijn werk beslaat een groot deel van mijn leven, ik hou ervan. Verplicht vaccineren is voor mij een no go. Kinderen zijn bij mij welkom zonder welke vaccinatie dan ook. Zelf laat ik me absoluut niet inenten met een serum die in een experimentele fase zit en die werkt op een manier in een lichaam waar ik absoluut geen voorstander van ben. Covid is een virus die zich blijft muteren. Ik zet in op een gezond immuunsysteem en logische, hollandse nuchterheid, maar zonder rare stoffen in mijn lichaam.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.