Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vermoeden mishandeling door een collega verplicht melden

Medewerkers in de kinderopvang zijn vanaf nu verplicht om een vermoeden van geweld of misbruik van een kind door een collega te melden bij hun leidinggevende. Deze verplichting komt bovenop de meldcode kindermishandeling waar de kinderopvangbranche ook per 1 juli mee moet gaan werken. De Eerste Kamer stemde met deze extra veiligheidseisen in.
Vermoeden mishandeling door een collega verplicht melden
Foto: ANP Photo

Een meldplicht bij vermoeden van mishandeling door een collega bestaat al in het onderwijs en de jeugdzorg. Nu moeten ook kinderopvangmedewerkers en eigenaren van kinderopvanglocaties zich aan deze meldplicht houden.

Meldcode Kindermishandeling

Deze meldplicht is iets anders dan de verplichte meldcode kindermishandeling waar de kinderopvang vanaf 1 juli ook mee moet gaan werken. Hiervoor moeten kindercentra en gastouderbureaus een stappenplan hebben klaarliggen voor het signaleren en melden van (een vermoeden van) kindermishandeling.

Misbruik door een medewerker

Als een eigenaar van een kindercentrum, gastouderbureau of peuterspeelzaal bekend is geworden met een geweld- of zedendelict  door een medewerker, dan is hij of zij verplicht om dit te melden aan een vertrouwenspersoon. Deze vertrouwenspersoon beoordeelt of dit vermoeden redelijk is. Zo ja dan moet de eigenaar aangifte doen bij een opsporingsambtenaar. Doet een houder geen aangifte, dan kan de vertrouwenspersoon de GGD inlichten die vervolgens een onderzoek instelt.

Misbruik door een collega

Als een medewerker een collega verdenkt van geweld of misbruik van een kind, dan heeft hij of zij de verplichting dit te melden bij de eigenaar van het kindcentrum. Vervolgens neemt de eigenaar contact op met de vertrouwenspersoon.

Misbruik door de eigenaar

Stel dat je als medewerker vermoedt dat de eigenaar zelf een dader is van geweld of misbruik van een kind, dan liggen de zaken anders. Medewerkers hoeven dit niet te melden bij de vertrouwenspersoon, maar direct bij de opsporingsambtenaar. Dit omdat een werknemer geen andere maatregelen kan treffen om kinderen tegen de eigenaar te beschermen. Andersom kan een eigenaar bij een vermoeden van mishandeling een medewerker op non-actief zetten.

Lees meer over de meldplicht in de memorie van toelichting (Pagina 9 en 10).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.