Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Diploma nodig om in de kinderopvang te werken? CNV-voorzitter vindt van niet

‘Iedereen die kinderen kan opvoeden, beschikt over de kwaliteiten om in de kinderopvang te werken.’ Aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin in het AD. Een geldig diploma bezitten, vindt hij onnodig. Zijn pleidooi kan rekenen op flinke irritatie uit de sector. ‘Ik ben blij voor de voorzitter van de CNV dat er kennelijk geen eisen gesteld worden aan zijn functie. Maar om in de kinderopvang te kunnen werken, heb je een fatsoenlijke opleiding nodig.’
Moeder zet haar kind af op de kinderopvang
Afbeelding: freeslab / Stock.adobe.com
Premium
Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Kinderopvangtotaal.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


 • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
 • Online de artikelen uit het magazine lezen

Al abonnee? Log dan in

11 REACTIES

 1. Wij ‘kinderopvang’ vallen, zeer begrijpelijk, over deze uitspraak.
  Jarenlang naar school, bijscholingen verplicht, de Wet IKK en nu lijkt alles mogelijk om de kinderopvang maar te voorzien van nieuwe instroom en daarmee draaiende te houden.
  Voor nu blijft meneer Fortuin bij het uitspreken van zijn visie , gelukkig maar, toch?

  Dat neemt niet weg dat de branche momenteel een door de branche zelfbedacht EVC instroom traject inzet, waar men binnen 3 maanden startbekwaam is en zonder diploma de groep op kan. Kwestie van een puzzel leggen waarbij de uitkomst uiteraard ”vakbekwaam ” is.
  Kinderlijk eenvoudig wordt er wederom voorbij gegaan aan het respect en waardering voor de vaste pedagogisch medewerkers, haar ervaring, kennis en vooral jarenlange inspanningen.
  Dan valt die (on) fortuin(lijke)uitspraak nog wel mee, denk ik zo…

   • Precies! Begrijp dat we alle diploma’s kunnen afschaffen!

    CNV voorzitter; we kunnen iedere aap een kunstje leren, maar wat doe je als het niet goed gaat?
    Daar draait het om en daarom is scholing zo belangrijk voor ieder beroep! De een is niet meer/beter dan de ander. We hebben elkaar allemaal nodig. Iedereen gaat naar de wc en stinkt daar even hard!

 2. Lees alle reacties
 3. Ik werk niet in de kinderopvang maar ben wel van mening dat je toch echt een diploma nodig hebt, als je deze kinderen wilt stimuleren in hun ontwikkeling. Ik heb zelf 3 kinderen, werk als verpleegkundige maar de kinderopvang is toch echt een vak apart!!! Net wat je zegt, als je een cake kunt bakken ben je nog geen bakker!

 4. Wat een drogreden is dit zeg. Maar aangenomen dat deze redenatie hout snijd dan:
  Wel eens geklust in en om het huis? Je kan morgen straten in de bouw.
  Wel eens een band geplakt? Je bent fietsenmaker
  Wel eens een cake gebakken? Je kan direct beginnen als warme bakker.
  Eitje gekookt of aardappelen gebakken? Van harte je bent een kok!
  Je kan goed uit je nek kletsen? Kijk eens op de vacature pagina bij het CNV!

 5. Bureaucratisch bestuur ten top. Dhr Fortuin hanteert ongegeneerd zonder verstand van zaken een groot landelijk platform vanuit een functie die onwaarschijnlijk ver van de werkvloer is komen te staan. Hij heeft totaal geen benul van de dagelijkse praktijk en de branche verdient zijn excuses voor deze enorme misser.

 6. @Piet Fortuin. Ik heb al 11=jarige drie maanden lang een intensieve cursus timmeren gedaan. U kunt mij inhuren voor alle voorkomende timmerwerkzaamheden in en om uw huis. Garantie tot voor de hoek. Even zonder gekheid, is de kennis die u schijnbaar heeft opgedaan op de Pedagogische Academedie (1978-1980) niet wat veel weggezakt. Wat herscholing lijkt niet overbodig. Daarnaast is ook uw vakbond medeverantwoordelijk geweest voor het – al polderend – bepalen (en periodiek wijzigen) van de CAO kwalificatie eisen. Dus graag iets meer verbinden en oplossingen aandragen met a.u.b iets van respect voor de kinderopvangsector, als dat niet teveel gevraagd is. Bij voorbaat dank.

 7. Als diploma’s hetzelfde zouden zijn als vaardigheden dan zou ik het van harte eens zijn met Gjalt. Maar helaas moeten we meer dan eens constateren dat papiertjes geen garantie geven op goed functioneren.
  Diploma als minimumeis is, zeker als er meer waarde gehecht gaat worden aan het veld instrument en de pedagogische praktijk, best een discussie waard.

 8. Helemaal mee eens… wij zijn geen oppas! Maar wij kregen , na 2x met het zelfde team goed gekeurd te zijn door de inspectie, bij de laatste inspectie een negatief rapport. Wij hebben een kleine zelfstandige speelzaal en ondanks de krapte op de arbeidsmarkt een geheel HBO-team. Naast ons staan 2 leerkrachten uit het basisonderwijs…. Maar missen volgens de inspectie het MBO-papiertje VE. Echt bizar want VE gaat over educatieve vaardigheden en die bezitten deze (oud) leerkrachten groep 1/2 in grote mate. Dat is wel de andere kant van onze regeltjes zucht

 9. Beste meneer Fortuin, het is heel moeilijke om mijn betoog netjes neer te zetten. U weet niet wat u zegt!! Ik heb ruim 35 jaar ervaring in het werken met kinderen. Ne één jaar weggeweest uit de kinderopvang waren de kwaliteit eisen aangepast. Op grond van meerdere diploma’s hebben we geprobeerd een gelijkstelling aan te vragen, maar die werd afgewezen. Ik heb toen een EVC traject moeten doorlopen om weer te mogen werken in de kinderopvang. Ik moest bewijzen dat ik capabel was ( na 35 jaar ervaring) om in de kinderopvang te werken. Het heeft mij een jaar lang, veel stress gegeven , om maar te bewijzen dat ik goed genoeg was! Daarnaast gewoon moeten werken en examens gedaan in een zaal vol met tieners. Het was een verschrikkelijk jaar. Maar ja, mijn baan hing ervan af! Ik moest wel! Gelukkig heeft mijn werkgever de kosten ( bijna 4000 euro) betaald. U denkt toch zeker niet dat we nu er een tekort is, zomaar iedereen een baan kunnen geven in de kinderopvang. Kinderopvang is een prachtig vak met heuse uitdagingen. Ik vind het fantastisch werk, maar zou het heel zuur vinden als je nu zonder enig diploma in de kinderopvang mag komen werken. Ik wil u graag uitnodigen eens een paar weken met mij mee te lopen. Dan kunnen we daarna nog eens samen praten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.