Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verlengde wenperiode moet wiegendood voorkomen

wiegendood

België wil af van het te hoge wiegendoodcijfer. Het Vlaamse adviesorgaan Kind en Gezin wil de kans op wiegendood verkleinen door de wenperiode in de kinderopvang te verbeteren. In 2008 kwam wiegendood in België vijf keer vaker voor dan in Nederland. Door voorlichting is het aantal wiegendoden in België fors gedaald.

Eerste dagen
Uit onderzoek blijkt dat wiegendood opvallend vaak voorkomt tijdens de eerste dagen van een kind in de kinderopvang. De overgang van thuis naar de opvang moet langzamer verlopen vindt Kind en Gezin. Zo zou een baby minder stress ervaren. Stress verhoogt de kans op wiegendood.’

Maatregelen
Kind en Gezin verspreidt meer maatregelen die ouders en de kinderopvang kunnen nemen om de kans op wiegendood zo klein mogelijk te maken. Heel spannend zijn de maatregelen niet, zoals ‘kies voor een veilig kinderbed’ en ‘leg een baby altijd op zijn rug te slapen’. In de lijst staat onder andere ook: ‘Let erop dat het kind het niet te warm krijgt’ en ‘Geef geen geneesmiddelen zonder advies van arts of apotheker.’

Lees meer op medicalfacts.nl

Bron: Medicalfacts/ Nationaleonderwijsgids.nl
Foto: Stock.xchng

1 REACTIE

 1. Ouders,verzorgers, blijf dus bij je kind..!
  No 5 : Blijf bij je kind zeker het eerste jaar..
  Partij Rechten Kind is geen voorstander van crèches in het eerste jaar.
  Als je een kind van drie maanden bij de crèche brengt, heeft het nog geen tijdsbesef.
  Het wordt daar neergelegd met allemaal vreemde geuren, stemmen,geluiden en gekrijs van andere baby’s zonder dat hij/zij weet wie of wat dat zijn en al goedbedoelende jonge meisjes van plm achttien jaar die nog veel te weinig ervaring hebben .

  Partijrechtenkind en de kinderombudsman hebben verschillende crèches bezocht en zijn behoorlijk geschrokken: al die kindjes/baby’s gezien waar men eigenlijk niets mee doet, maar in een wippertje, box of bedje inclusief de speen erbij enkel maar slapen, eten en maar huilen tot ze weer worden gehaald.
  Dat geeft stress, veel stress.

  En stress is de grootste vijand van een veilige hechting.
  Daarmee willen wij zeggen blijf zelf bij je kindje Zeker de eerste twee/drie jaren.
  Want juist die eerste levensjaren zijn belangrijk voor de rest van hun leven. Partijrechtenkind vind dat ook werkende ouders,verzorgers het recht hebben om zeker het eerste jaar thuis te zijn voor het kind.
  Het liefste drie, maar daar zullen werkgevers waarschijnlijk zeker niet aan mee werken. Maar een jaartje moet zeker mogelijk zijn.
  Daar zullen wij ons zeker hard voor gaan maken.
  Dus niet enkel zwangerschapsverlof, maar ook een jaartje om ze echt zelf te kunnen verzorgen, liefde geven, zodat er een goede hechting zal ontstaan, tussen ouder en kind. Zowel voor moeder als vader,pleegouders, verzorgers.

  Als kinderen,babytjes bvb nog te jong zijn, geef ze dan ook niet uit handen.
  Want ze kunnen dan veelal nog niet praten laat staan iets duidelijk maken.
  En u laat ze dan eigenlijk aan hun lot over.
  Ik blijf mij er dan ook over verbazen hoe makkelijk men nog steeds een kind achterlaat/toevertrouwd aan bvb ook een babysit/oppas die eigenlijk een vreemde is voor de

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.