Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw: Groen Licht!-label voor verkeerseducatie

Verkeerseducatie is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij de opvang van kinderen van 0-4 jaar. Toch leeft dit thema zeer onder kinderdagverblijven in Noord-Brabant. Met de certificering van drie kinderdagverblijven in Etten-Leur hebben nu ruim vijftig opvanglocaties een ‘Groen Licht!’-verkeerslabel. Daarmee laten ze zien dat ze structureel aandacht besteden aan verkeersopvoeding.
Nieuw: Groen Licht!-label voor verkeerseducatie
Foto: ANP Xtra

Structurele bewustwording voor verkeer, dat is wat Edux onderwijspartners met het keurmerk Groen Licht! wil bereiken. Voor basisscholen bestaat er al een verkeersveiligheidslabel, maar verkeerseducatie begint eigenlijk al eerder. Als kinderen nog heel jong zijn. Het project JONGleren in het verkeer is ook van Edux. Het ‘Groen Licht!’-certificaat is eigenlijk de verbreding van dit project.

Voorbeeldgedrag

Door opvoeders te wijzen op hun rol in de verkeersopvoeding, is er meer kans dat zij daadwerkelijk verkeersveilig en goed voorbeeldgedrag laten zien aan kinderen. Het doel van Edux is dat dit gedrag in routines binnen de opvoeding een plek krijgt. Edux pleit daarom voor blijvende aandacht voor verkeer. Om kans te maken op het verkeerslabel Groen Licht! moet het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal aan vier criteria voldoen: verkeersbeleid, binnen en buiten zorgen voor verkeerseducatie, zorgen voor een verkeersveilige omgeving en het onderwerp ter sprake brengen bij ouders. Hiervoor stelden de deelnemers een portfolio samen met documenten, verslagen en foto’s.

Groen Licht! aan de gevel

‘Het was ontzettend veel werk om aan de criteria te voldoen, maar het heeft direct resultaat’, vertelt Kiyefet Yelkovan, eigenaar van kinderdagverblijf Kiekie in Etten-Leur. ‘We zijn dan ook heel trots dat het gelukt is.’ Bij kinderdagverblijf Belle Fleur vonden ze het ook een flinke klus: ‘Voor ouders is het echt een bewustwording’, zegt Angela Roos. Nu ze het certificaat op zak hebben, mogen ze het label Groen Licht! aan de gevel hangen.

Meer weten?

In Brabant werkte Edux samen met diverse gemeenten en de provincie om de certificering mogelijk te maken. Ze merken nu ook landelijke interesse voor het verkeerslabel. Wil je meer weten over het project? Lees meer >>

Ouders nemen hun kinderen te weinig mee mee in het verkeer, waardoor de kinderen er niet goed genoeg mee kunnen omgaan. Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) zie je dat terug in het percentage kinderen dat zakt voor het verkeersexamen in de praktijk. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.