Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verband tussen babystress en slaapplek

Verband tussen babystress en slaapplek

Baby’s die op dezelfde kamer als hun ouders slapen, hebben een lagere cortisolwaarde (stresshormoon) tijdens stressvolle situaties (zoals het in bad gaan) dan baby’s die op hun eigen kamer slapen. Dit concludeert NWO-onderzoeker en biologe Carolina de Weerth van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het onderzoek
In totaal werkten 163 moeders met baby’s mee aan het onderzoek. Ongeveer een kwart van de baby’s sliep vrijwel altijd in een andere kamer dan die van hun ouders. Rond de 40 procent deelde altijd de ouderslaapkamer en de rest sliep soms in de eigen kamer en soms bij hun ouders. De Weerth onderzocht vervolgens samen met haar collega Marieke Tollenaar het cortisolniveau tijdens een tweetal stressmomenten, waaronder het in bad gaan. Baby’s die afgezonderd van hun ouders slapen, bleken gemiddeld een bijna 40 procent hoger stressniveau te hebben dan baby’s die op de slaapkamer van hun ouders slapen.

Subtiele signalen
Een mogelijke verklaring is dat de ouders als externe ‘stressregulator’ voor het kind werken. De Weerth: ‘Subtiele signalen van onrust bij de baby, zoals een bepaald geluidje, vallen sneller op als het kind in dezelfde kamer slaapt, dan wanneer het kind in een andere kamer slaapt. In dat laatste geval zullen ouders misschien pas ingrijpen bij ‘grote signalen’, zoals huilen, omdat ze subtielere signalen missen.’ Baby’s die in een aparte kamer slapen zijn daarom minder gewend aan hun ouders als degenen die stress kunnen temperen.

Stress niet verkeerd
Overigens wil de onderzoekster benadrukken dat het belangrijk is voor een baby om stress te leren ondergaan. ‘Het is normaal als baby’s reageren op hun omgeving en hun cortisolniveau daarbij omhoog en weer omlaag gaat. Het wordt pas problematisch als baby’s chronische stress ervaren en daar ook langzaam van herstellen. Dat is nadelig voor hun gezondheid, en ook voor de aanpassing van hun stresssysteem.’ De onderzoekers gaan de komende jaren uitzoeken wat op de langere termijn het effect is van afgezonderd slapen op het stresssysteem van het oudere kind.

Foto: Stock.XCHNG

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.