Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VeiligheidNL organiseert workshop risicovol spel in de kinderopvang

Steeds meer kinderopvangorganisaties zijn bezig met het vormgeven van het thema risicovol spelen binnen hun organisatie. Dat is niet altijd gemakkelijk gezien de soms tegenstrijdige belangen. VeiligheidNL merkt dat het aantal vragen over dit onderwerp enorm is gestegen. Om hier goed op in te spelen en zoveel mogelijk organisaties op weg te helpen, is voor kinderopvangorganisaties een workshop Risicovol Spelen ontwikkeld.
Fotolia

Hoe ga je om met overbeschermende ouders, verticale groepen, verschillende collega’s en kinderen en hoe zoek je de grenzen op bij kinderen en wanneer grijp je in? Het is een greep uit de vragen die er leven bij kinderopvangorganisaties als het gaat om invulling geven aan risicovol spel. Want hoe logisch het ook klinkt in de praktijk om kinderen met meer risico’s te laten opgroeien, hoeveel dilemma’s er ontstaan als je het invoert in de praktijk.

Positieve effecten

Uit internationaal onderzoek blijkt dat risicovol spelen veel meer positieve gezondheidseffecten heeft voor een kind dan het beschermen van kinderen en het vermijden van risico’s. Het is bijvoorbeeld een misvatting dat risicovol spelen leidt tot meer (ernstige) ongelukken. In Nieuw-Zeeland zijn een jaar lang meer dan 25.000 basisschoolkinderen gevolgd tijdens het buiten spelen. Men heeft onderzocht of er een verband was tussen de hoogte van de speeltoestellen op het schoolplein en het aantal botbreuken na een valpartij. Dit bleek niet het geval. Risicovol spelen maakt kinderen juist motorisch vaardiger. En ook op sociaal vlak heeft het grote voordelen. Kortom, risicovol spelen is goed voor de ontwikkeling van kinderen; zij worden motorisch vaardiger, zelfverzekerder en socialer.

Workshop 7 mei

Om kinderopvangorganisaties te steunen handen en voeten te geven aan het beleid, organiseert VeiligheidNL de workshop Risicovol Spelen. Tijdens deze interactieve sessie krijgen pedagogisch medewerkers (nieuwe) inzichten en praktische tips over risicovol spelen waarmee zij op de eigen groep, in het team of in de organisatie direct aan de slag kunnen. De eerstvolgende workshop vindt plaats op dinsdag 7 mei a.s. in Amsterdam, en is ook te boeken als incompany training. Lees hier meer over de mogelijkheden, het programma en de kosten.

Een half jaar lang ondersteunde pedagoog en promovendus Martin van Rooijen zeven bso’s bij het organiseren van risicovol spel. Met als resultaat een duidelijke toename van het aanbod van risicovol spel en meer zelfverzekerdheid bij de pedagogisch medewerkers. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.