Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Veel vragen over gastouderopvang in hoorzitting

Naast de algemene vertegenwoordigers uit de kinderopvang, schoven tijdens de hoorzitting over de toekomst van de kinderopvang ook vertegenwoordigers van de gastouderopvang aan. Politici stelden veel vragen over hoe gastouderopvang een plekje moet krijgen in het toekomstig bestel van de kinderopvang.
Veel vragen over gastouderopvang in hoorzitting
Foto: ANP Photo

In het rondetafelgesprek gingen zo’n twintig deskundigen en vertegenwoordigers uit het werkveld in gesprek met woordvoerders kinderopvang van politieke partijen. Zij praatten vooral over de toekomst van de kinderopvang. In vier blokken werd antwoord gegeven op vragen hoe deze toekomst eruit moet komen te zien, wat de gevolgen zijn van de huidige bezuinigingen en hoe de ideale samenwerking met het onderwijs wordt gezien.

Bureaucratie

In het derde blok schoven namens de gastouderopvang Carlien Langelaan van Vereniging GastouderBranche (VGOB) en Jasmijn van Koetsveld van de gastouderbureaus Viaviela/4Kids aan. Zij beantwoordden de vele vragen vanuit de politiek over de huidige ontwikkelingen in de gastouderopvang. Eén van de boodschappen van ViaViela: ‘Zorg ervoor dat gastouders en gastouderbureaus minder onnodige bureaucratie voor hun kiezen krijgen, dan blijft gastouderopvang een kwalitatief goede, gewenste en gewaardeerde vorm van opvang.’

Leges

De VGOB trok aan de bel vanwege de torenhoge leges die nog altijd in veel gemeenten worden geheven voor registratie in het Landelijk Register. Ook de onnodige dubbele controles van gastouders, zowel door het gastouderbureau als de GGD, kwam ter sprake. Langelaan: ‘De inspectie van gastouders is niet efficiënt. Door de regie bij het gastouderbureau te leggen, kun je niet alleen tijd, maar ook geld besparen.’

Integrale Kindcentra

Hoe gastouderopvang in de toekomst vorm moet krijgen in de integrale kindcentra is voor velen nog een vraag. Er werd gepleit voor meer samenwerking tussen de gastouder en de kinderopvangorganisatie. Gastouders zouden zich dan niet aan hoeven sluiten bij een gastouderbureau maar bij een kinderopvangorganisatie en zo kunnen profiteren van het pand, de pedagogiek en het scholingsbudget. Anderen vonden de gastouderopvang vooral geschikt voor ouders die buiten reguliere tijden kinderopvang nodig hebben, of alleen voor de opvang van baby’s. Vanaf de peuterleeftijd kunnen kinderen voor een aantal dagdelen per week in een integraal kindcentrum terecht voor VVE en andere stimulerende programma’s.

Bezuinigingen

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher was niet aanwezig tijdens het rondetafelgesprek. Of hij werk gaat maken van de suggesties vanuit het werkveld is niet bekend. Wel liet Asscher een paar dagen na de hoorzitting weten de bezuinigingsplannen voor de kinderopvang voorlopig niet terug te kunnen draaien en vooralsnog in 2014 op dezelfde voet door te gaan met kinderopvang als in 2013. Voor de zomer komt Asscher met een belangrijke visie op hoe de financiering van de peuterspeelzaal onderdeel moet gaan uitmaken van de Wet kinderopvang.

1 REACTIE

  1. Wat een flauwekul weer. Gastouderopvang is juist door de kleinschalige huiselijke opvang iets heel anders dan de reguliere kdv. Ga dat lekker bij elkaar in een gebouw zetten en we worden allemaal hetzelfde. Laat ouders toch gewoon zelf kiezen wat voor soort opvang ze willen voor hun kind.
    En trouwens ook go’s kunnen tegenwoordig VVE geschoold zijn voor zover dat werkelijk iets bijdraagt aan de ontwikkeling van een kind.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.