Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel ontslagen in de kinderopvang

Het nieuws in de kinderopvang wordt gedomineerd door sluitingen en ontslagen. Meerdere grote en kleine kinderopvangorganisaties maakten de afgelopen week bekend dat gedwongen ontslagen niet te vermijden zijn door de aanhoudende vraaguitval. Dat lot treft onder andere pedagogisch medewerkers van de kinderopvangorganisaties Ludens, Allio en Stichting Welluswijs.
Veel ontslagen in de kinderopvang
Foto: ANP Photo

Kinderopvangorganisatie Allio besloot 14 van de 21 opvanglocaties in de provincie Drenthe te sluiten. Dat betekent dat vijftig medewerkers op straat komen te staan. De organisatie heeft 120 locaties in totaal, ook in Overijssel en Gelderland, maar herplaatsing van de medewerkers bleek niet mogelijk. Volgens woordvoerder Annemieke Hovestadt kwam de mededeling voor veel medewerkers niet onverwacht: ‘De vraaguitval gaat met tientallen procenten en de prognoses voor 2014 zijn niet beter. Het is niet meer haalbaar om de vestigingen open te houden.’

Tijdelijke contracten

Ludens, de kinderopvangorganisatie uit Utrecht, maakte afgelopen week ook bekend dat er ontslagen zullen vallen. Het is nog niet bekend wie daardoor geraakt worden, maar de organisatie verwacht dat vooral leidinggevenden en medewerkers in ondersteunende diensten de dupe zijn. Daarnaast worden tijdelijke contracten van pedagogisch medewerkers niet allemaal verlengd.

Teruglopende geboorten

De kleinste speler die de afgelopen week ontslagen aankondigde, is Stichting Welluswijs. Bij deze organisatie, die vooral actief is in Hardenberg, worden negentien van de tweehonderd medewerkers gedwongen ontslagen. De ontslagen zijn een gevolg van ‘bezuinigingen bij de overheid, de groeiende werkloosheid en teruglopende geboorten,’ zegt directeur Peter-Paul Rijnkels in de Stentor. Goed nieuws is wel dat er ondanks de krimp geen locaties gesloten hoeven te worden. ‘De regionale spreiding blijft hierdoor gewaarborgd,’ aldus Rijnkels.

Nieuwe reorganisatie

Bij kinderopvangorganisatie OOK uit Apeldoorn en omgeving moet opnieuw gereorganiseerd worden. Eind 2012 werden er nog tientallen medewerkers ontslagen, maar de markt is minder aangetrokken dan gehoopt. Wat de gevolgen zijn van de nieuwe reorganisatie is nog niet bekend. De Stentor meldt ‘dat het personeel er in ieder geval zeker iets van gaat merken.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.