Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Vanaf nu klimt kinderopvang weer uit het dal’

De grootste crisis in de kinderopvangsector is voorbij, al krimpt de sector het komende jaar nog wel met 5 procent. Dat verwacht het ING Economisch Bureau. In 2012 nam de vraag naar kinderopvang in Nederland met 10 procent af, in de eerste helft van 2013 met 13 procent. De grootste vraaguitval lijkt achter de sector te liggen.
Ergste krimp achter de rug kinderopvang
Foto: ANP Photo

Vooral in de hoge inkomensgroepen (drie keer modaal of hoger) is de daling fors: in het eerste halfjaar van 2013 daalde de vraag daar met maar liefst 47 procent. Vanaf begin dit jaar krijgen ouders in deze inkomensgroep geen kinderopvangtoeslag meer.

Veel sluitingen

Uit cijfers van de Kamer van Koophandel bleek deze week dat het aantal sluitingen van kinderopvanglocaties tot een hoogtepunt is gestegen. In het derde kwartaal sloten maar liefst 413 locaties hun deuren. Begin dit jaar werd al voorspeld dat de de grote klap wel eens na de zomer zou kunnen plaatsvinden. Die voorspelling is uitgekomen.

Krimp

Eén van de redenen dat er minder vraag is naar kinderopvang, is het dalende geboortecijfer. Vooral op het platteland hebben kinderopvangorganisaties last. Zoals Kinderopvang Speelwerk, met locaties in Drenthe, Overijssel, Friesland en Groningen. Directeur Walter Hardenberg ziet dat er in sommige dorpen nog maar zes baby’s geboren worden per jaar terwijl dat er een paar jaar geleden nog dertig waren. Hij is er niet gerust op. ‘In kleine plattelandsgemeenten zal de krimp in de kinderopvang de komende jaren nog aanhouden. Simpelweg omdat grootste effect van ontgroening nog moet komen’, aldus Hardenberg.

2014

Verdere redenen voor de dalende vraag naar kinderopvang zijn onder meer de stijgende werkloosheid. Ook de hoge opvangkosten spelen een rol. Door overheidsmaatregelen zijn ouders in 2014 iets minder geld kwijt aan kinderopvang, maar ze betalen nog steeds het dubbele van wat ze in 2008 betaalden, zegt ING.

Slimmer en creatiever

Volgens Cees Elemans van ING is het zaak voor de ondernemers in de kinderopvang om ‘net iets slimmer en creatiever te zijn dan de concurrent. Zo creëer je de beste omstandigheden om te overleven’.

2 REACTIES

  1. Jammer dat mensen het niet meer kunnen betalen omdat ze bijna niets meer terug krijgen.
    Steeds meer kinderen moeten het zelf uitzoeken en krijgen de sleutel mee.
    Levensgevaarlijk want kinderen beneden de tien jaar zitten alleen thuis en hangen rond op straat. Met alle gevaren van dien.

  2. Lees alle reacties
  3. Slimmer, creatiever, we doen op het platteland in Oost-Groningen ons uiterste best en soms meer dan dat. Wat onder meer tegenwerkt is de provinciale politiek, die roet in het eten gooit. De grote plannen van ondernemers om werkgelegenheid te creëren wordt keer op keer afgewezen.
    En prijzen vergelijken met 2008? Is dat reeël? Was dat niet het jaar waarin onze diensten echt niets meer kostten? Waarom wordt er niet een vergelijk gemaakt met een kostengemiddelde van een langere periode? en dat alsnog uitgedragen naar ‘de mensen’?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.