Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vaker melding van misbruik en geweld in kinderopvang

Steeds vaker wordt er melding gedaan van misbruik en geweld in de kinderopvang. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie van het Onderwijs. In 2018 kwamen er 136 meldingen binnen bij vertrouwensinspecteurs. In 2016 waren dat er nog 107.
boink-stappenplan-misbruik
iStock

In de Factsheet Meldingen vertrouwensinspecteurs vanuit kinderopvang over de jaren 2016-2018 staan in een tabel het aantal meldingen per kinderopvangsoort. Dit zijn meldingen van houders, gebaseerd op een zogeheten ‘redelijk vermoeden van een misdrijf’. In totaal stijgt het aantal meldingen al een aantal jaar: van 107 in 2016 naar 136 in 2018. Het meest aantal meldingen gaat over fysiek geweld: vorig jaar kreeg de vertrouwensinspecteur 62 meldingen binnen, tegenover 52 in 2016.

Seksueel misbruik

Het aantal meldingen van seksueel misbruik stijgt: van 23 meldingen in 2016 naar 28 meldingen in 2018. In 12 van de in totaal 28 meldingen rond ‘seksueel misbruik’ is de beschuldigde werkzaam in de kinderopvang. De vertrouwensinspecteur heeft van deze 12 meldingen 9 keer de aangifteplicht opgelegd.

Buitenschoolse opvang

Opvallend is het aantal toenemende meldingen in de buitenschoolse opvang. Dat aantal steeg van 9 (totaal) in 2016 naar 33 in 2018. In 2018 werd vanuit bso’s 9 keer melding gedaan van seksueel misbruik, 8 keer van fysiek geweld, 7 keer van seksuele intimidatie, 5 keer van psychisch geweld en onder ‘overige’ staan 4 meldingen in de tabel.

Gastouderopvang

Ook in de gastouderopvang nam het aantal meldingen toe: in 2018 zijn er in totaal 44 meldingen gedaan, tegenover 40 in 2017 en 28 in 2016. Opvallend is dat het aantal meldingen van fysiek geweld in de gastouderopvang verdubbelde: in 2017 werd er 12 keer melding gedaan, in 2018 was dat 24 keer.

Kinderdagverblijven

De meeste meldingen worden gedaan door houders van kinderdagverblijven: 57 in totaal (waarvan 28 m.b.t. fysiek geweld, 11 van seksueel misbruik en 12 van psychisch geweld). In 2017 werden er in totaal 52 meldingen gedaan en in 2016 nog 60. Een woordvoerder van het Ministerie van Onderwijs laat desgevraagd weten dat het in de factsheet gaat om het aantal meldingen, en niet om een toename van het aantal incidenten. Meer bekendheid over de meldplicht kan leiden tot meer meldingen.

Aangifte

De Factsheet gaat uitgebreid in op de actie die wordt ondernomen door houders en vertrouwensinspecteurs. De vertrouwensinspecteur heeft in 2018 na meldingen van seksueel misbruik 9 keer de aangifteplicht opgelegd aan houders. Voor meldingen van fysiek geweld werd 13 keer de aangifteplicht opgelegd aan houders.

Meldplicht

Medewerkers in de kinderopvang zijn wettelijk verplicht melding te doen bij de houder wanneer zij kindermishandeling (fysiek of mentaal) vermoeden. Bij een redelijk vermoeden van een strafbaar feit (zedenmisdrijf of mishandeling) binnen de kinderopvang, geldt de wettelijke overlegplicht van een houder met de vertrouwensinspecteur. In 2018 werd de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling aangepast. Het nieuwe afwegingskader moet professionals helpen om sneller in actie te komen bij vermoedens van kindermishandeling.

Bekijk de factsheet met meer informatie over de meldplicht hier >>

Op de website kindermishandelingonderwijskinderopvang.nl staat praktische en actuele informatie over kindermishandeling, waaronder huiselijk geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De website sluit aan op de app Meldcode en kindermishandeling en is gericht op professionals in de kinderopvang en in het onderwijs. Klik hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.