Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakantiewerk in de kinderopvang. Hoe zit dat?

De zomervakantie dient zich weer aan en in de kinderopvang zal er weer vraag ontstaan naar BOL-studenten die vakantiewerk verrichten. Hoe werkt dat precies?

In artikel 9.6.3 van de cao Kinderopvang is geregeld wanneer en onder welke voorwaarden BOL-studenten (dus geen BBL, derde leerweg of duale route)  formatief kunnen worden ingezet in de zomervakantie met een arbeidscontract op hun stagelocatie. Dit meldt de BK.

Volgens de GGD GHOR is alleen de formatieve inzet mogelijk van een stagiair of beroepskracht in opleiding, zoals gedefinieerd in die wet. BOL-ers die hun stage hebben afgerond, zijn geen stagiair meer volgens die definitie. Dus als het stagecontract is afgelopen, wordt de BOL-er niet langer op de ‘stagelocatie’ ingezet, maar gewoon op een arbeidsplaats waar de student niet via de opleiding aan verbonden is.

Verlengen stagecontracten

De BK heeft eerder aan de MBO-Raad gevraagd om medewerking bij het verlengen van stagecontracten in de zomervakantie. De raad gaf daar echter geen positief advies over aan de scholen.

Als gevolg van de coronacrisis hebben veel studenten vertraging opgelopen in hun beroepspraktijkvorming (bpvo) – stages. Het onderwijscluster welzijn van de MBO-Raad heeft in maart 2020 een positief advies gegeven voor verlenging van de bpvo tot de laatste dag van de zomervakantie. Als scholen meewerken aan de verlenging van de bpvo zal de bereikbaarheid voor en begeleiding van de student vanuit de school wel goed geregeld moeten zijn, aldus de BK.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.