Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vaderschapsverlof van 3 maanden kost 200 miljoen euro

D66 wil het vaderschapsverlof verlengen naar 3 maanden met behoud van 70 procent van het loon. Het CPB berekende dat dit plan ongeveer 200 miljoen euro gaat kosten.
1 Vaderschapsverlof D66.jpg
'Een ruimer vaderschapsverlof vergroot de kans van vrouwen op de arbeidsmarkt.' - Foto: iStock

Vanaf 2017 krijgen ouders vijf dagen vaderschapsverlof in plaats van twee. Maar D66 vindt dit nog steeds veel te weinig. ‘Veel vaders willen zelf meer tijd kunnen doorbrengen met hun kinderen.’ D66 stelt voor dat vaders 12 weken vaderschapsverlof op kunnen nemen binnen een half jaar na de geboorte van hun kind. Werkgevers kunnen de kosten declareren bij de overheid.

Vrouwen op de arbeidsmarkt

D66 denkt niet alleen aan de wens van vaders tegemoet te komen, maar ook moeders te ontzien. ‘We missen teveel vrouwen op de arbeidsmarkt omdat we hen via dit systeem een groot deel van de verantwoordelijkheid voor de opvoeding toeschuiven. Een ruimer vaderschapsverlof vergroot de kans van vrouwen op de arbeidsmarkt omdat er minder verschil zit in de duur van het verlof voor beide ouders.’

De PvdA stelde in 2015 nog voor om zes maanden ouderschapsverlof toe te kennen aan beide ouders. Twee maanden zouden voor de vader zijn en de rest voor de moeder. Coalitiepartner VVD wees dit plan af. Lees meer

Kosten vaderschapsverlof

Het Centraal Planbureau berekende het plan van D66 door. Zij veronderstelt, op basis van het huidige gebruik van vaderschapsverlof in Nederland en Zweden, dat 70 procent van de vaders gebruik gaan maken van de regeling. Ook verwacht ze dat vaders niet voor de volle 12 weken gaan kiezen. Zij gaan uit van een verbruik van 60 procent van de maximale periode van twaalf weken. Daarmee komen de kosten volgens het CPB te liggen op ongeveer 200 miljoen euro.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.