Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vaccineren? ‘Kinderopvangcentra vrij om kinderen te weigeren’

Frida Noordzij
Kinderopvangcentra zijn private ondernemingen, die geen wettelijke bevoegdheid nodig hebben om te bepalen aan welke ouders zij wel of geen diensten verlenen, stelt de Raad van State. Een universitair docent en hoogleraar geven hun visie. ‘Het is niet duidelijk of je mag weigeren of niet.’
AdobeStock

In de berichtgeving de afgelopen weken over de vaccinatie-discussie wordt meer dan eens gesteld dat het weigeren van ongevaccineerde kinderen op de kinderopvang wettelijk niet is toegestaan. ‘Het is helemaal niet duidelijk of het mag of niet’, stellen Roland Pierik (universitair hoofddocent rechtsfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam) en Marcel Verweij (hoogleraar filosofie aan Wageningen Universiteit) nu op het blog Stuk Rood Vlees.

Wetsvoorstel

Noch de wetgever noch de rechter heeft zich over deze vraag uitgesproken, stellen zij. D66-Kamerlid Rens Raemakers wil met zijn wetsvoorstel dat de wetgever actie onderneemt: kinderopvangcentra moeten niet-gevaccineerde kinderen kunnen weigeren. In maart gaf de Raad van State een kritisch advies. Hoewel de kinderopvang zelf mag bepalen wie zij wel of niet aanneemt als nieuwe klant, heeft de consument recht op gelijke behandeling en bescherming van persoonsgegevens.

Schijnveiligheid

Het praktische nut van de voorgestelde wet is beperkt, stelt de Raad. ‘Een ziekte als mazelen kan ook in de opvang geïntroduceerd worden door een kind dat weliswaar deelneemt aan het Rijksvaccinatieprogramma, maar nog te jong is voor de mazelenvaccinatie. Dit is ook relevant voor de kinderdagverblijven die nu ongevaccineerde kinderen weigeren: ze bieden eigenlijk alleen maar schijnveiligheid voor vaccinerende ouders. Zolang de vaccinatiegraad te laag is, is de kans op een uitbraak van mazelen – ook binnen de kinderopvang – reëel’, stellen de auteurs van het blog.

Maatschappelijk probleem

De auteurs betogen dat de lage vaccinatiegraad een maatschappelijk probleem is. ‘Zolang de vaccinatiegraad laag is, blijft er een reëel risico bestaan dat mazelen worden geïntroduceerd op een kinderopvangverblijf – zelfs daar als voorwaarde wordt gesteld dat kinderen deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Erger nog: als vaccinerende ouders kunnen kiezen voor een kinderdagverblijf waar ongevaccineerden worden geweigerd, zullen er ook kinderdagverblijven zijn waar de eis niet geldt, en waar alle kinderen van weigeraars en twijfelaars bij elkaar komen te zitten. Een besmettelijke ziekte kan daar ongehinderd toeslaan, en zich vervolgens ook verder in de samenleving verspreiden.’

Voorwaarde kinderopvang

Pierik en Verweij concluderen dat de regering en Tweede Kamer zich beter kunnen richten op wetgeving waarin deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma als voorwaarde wordt gesteld voor deelname aan de kinderopvang, net als in bijvoorbeeld Frankrijk en Californië. ‘Zodra de vaccinatiegraad onder een minimumgrens zakt moet de overheid vaccinatie in de kinderopvang verplicht stellen.’ Vorig jaar kwamen zij al met dit voorstel.

Bron: Stukroodvlees.nl

Het risico op besmetting op de kinderopvang kan nooit helemaal uitgesloten worden. Dat concludeerde ook staatssecretaris Tamara van Ark, in haar reactie op vragen van de redactie van Kinderopvangtotaal. Wij spraken met kinderopvangorganisaties. Weigeren zij niet-gevaccineerde kinderen? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.