Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Update storing Justis: VOG aanvragen weer mogelijk, inschrijven PRK niet

De storing bij screeningsautoriteit Justis is deels opgelost. Het is weer mogelijk om via MijnJustis een Verklaring Omtrent het Gedrag aan te vragen voor "natuurlijke personen", ofwel: VOG NP. Inschrijven in het Personenregister Kinderopvang is nog niet mogelijk.
update-storing-justis-tijdelijke-uitzonderingen-voor-vog-verplichting
H_Ko / stock.adobe.com

Iedereen die regelmatig op een kinderopvanglocatie komt of daar woont (gastouders en volwassen huisgenoten), moet ingeschreven staan in het Personenregister Kinderopvang (PRK) met een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Vanwege de aanhoudende storing bij Justis werd eerder nog gemeld dat uitzonderingen golden omtrent de VOG-plicht in de kinderopvang. Inmiddels is de storing deels opgelost, en werkt het digitaal aanvragen van een VOG voor Natuurlijke Personen sinds vandaag weer. ‘Houd vanwege de verwachte grote toestroom aanvragen wel rekening met een langere doorlooptijd dan u van ons bent gewend. Onze excuses voor de gevolgen die u hiervan ondervindt’, meldt Justis op haar website. Justis meldt dat het nog geen aanvragen van rechtspersonen (VOG RP) in behandeling kan nemen.

Meer informatie over de VOG RP

De Rijksoverheid meldt op haar website meer over de VOG RP: “Bent u als houder van een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of gastouderbureau een rechtspersoon, zoals een bedrijf of organisatie? Dan moet u het aanvraagformulier VOG rechtspersonen gebruiken. Dit geldt ook voor samenwerkingsverbanden als VOF ‘s en maatschappen.

De VOG rechtspersonen moet zijn afgegeven voor ‘inschrijving in het Landelijk Register Kinderopvang’. U kunt zich hiermee als bestuurder die op de VOG rechtspersonen staat vermeld, inschrijven in het Personenregister kinderopvang. U hoeft geen persoonlijke VOG meer aan te vragen. Voorwaarde is wel dat de VOG niet ouder is dan 2 maanden.

Met deze VOG voldoet de rechtspersoon en u als bestuurder aan de voor de kinderopvang benodigde screening voor houders en bestuurders. De GGD als toezichthouder controleert dit.”

Storing Justis

Sinds 15 oktober is er een storing bij screeningsautoriteit Justis, onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De storing heeft een aantal gevolgen voor de kinderopvang: aanvragen van een nieuwe VOG was tijdelijk niet mogelijk en inschrijven in het Personenregister Kinderopvang (PRK) is nog steeds niet mogelijk.

Onduidelijk wanneer storing opgelost is

Justis meldt ook: “Tot de storing verholpen is houden wij u dagelijks op de hoogte van de ontwikkelingen via onze website en Twitter. Samen met de externe softwareleverancier wordt nog steeds met man en macht gewerkt aan een oplossing. Helaas is nog niet duidelijk wanneer de storing helemaal verholpen is.”

Uitzonderingen VOG-verplichting

Omdat het tijdelijk niet mogelijk was om een nieuwe VOG aan te vragen en je in te laten schrijven in het PRK maakte het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een tijdelijke uitzondering voor de VOG-plicht in de kinderopvang. Zo mochten medewerkers met een geldige VOG, maar die zich vanwege de storing niet konden inschrijven in het PRK op vertoon van hun originele VOG bij een kinderopvangvoorziening werken. Ook mochten stagiairs zonder VOG beginnen met hun stage in de kinderopvang, mits zij geen verantwoordelijkheid dragen en niet alleen zijn met kinderen. Zij kregen uitstel van de inschrijfplicht in het PRK. Huisgenoten van gastouders die sinds 15 oktober jl. 18 jaar oud zijn geworden, waardoor inschrijving in het PRK met een geldige VOG noodzakelijk is, kregen ook uitstel van deze verplichting.

Let op: op het moment van schrijven is inschrijven in het PRK nog niet mogelijk. Daarom gelden naar alle waarschijnlijkheid nog steeds bovenstaande regels wat betreft het (moeten) uitstellen van inschrijven in het PRK van nieuwe medewerkers, stagiairs en huisgenoten van gastouders die ouder zijn dan 18 jaar. 

Toezicht

SZW heeft gemeenten en toezichthouders gevraagd hiermee rekening te houden zodat in geval van de volgende uitzonderingen geen overtreding hoeft te worden geconstateerd. Na afloop van de storing moeten bovengenoemde personen zich uiteraard alsnog per direct inschrijven in het PRK met een geldige VOG, meldt SZW.

De gemeentelijke samenwerking voor toezicht en handhaving binnen de kinderopvang is voor verbetering vatbaar. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil daaraan bijdragen met een nieuwe handreiking. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.