Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Universiteiten gaan samenwerken in strijd tegen kindermishandeling

Frida Noordzij
Er zijn nauwelijks effectieve middelen beschikbaar om kindermishandeling te voorkomen. Daarom werken vier universiteiten samen aan een aanpak. Zij zetten hun disciplines in bij het voorkomen, signaleren en stoppen van kindermishandeling.
1universiteiten-kindermishandeling-ANP.jpg
De samenwerking is opgezet vanuit eerder onderzoek naar het effect van vroegtijdig handelen ter voorkoming van kindermishandeling. - Foto: ANP

De samenwerking is opgezet vanuit eerder onderzoek naar het effect van vroegtijdig handelen ter voorkoming van kindermishandeling door de Universiteit van Amsterdam, het NJi en Stichting Alexander. Dat meldt ZonMw.

Kennis beperkt

De uitkomsten van de deelonderzoeken maken onder andere zichtbaar dat kennis over de werkzaamheid van interventies zeer beperkt is, dat interventies niet de meest effectieve kenmerken bevatten, dat voor de keuze van best passende interventies geen tools beschikbaar zijn, dat scholen, huisartsen, consultatiebureaus, GGZ instellingen en jeugdzorginstellingen beter moeten signaleren en vaker melden, en dat het huidige aanbod van interventies ontoereikend is. Samengevat: vroegtijdig handelen is essentieel in het voorkomen van kindermishandeling, maar er zijn nauwelijks effectieve preventieve middelen beschikbaar.

Vervolgonderzoek

In de subsidieoproep ‘Consortium Vroeg preventieve interventies Fase 2’ worden de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht, Rijksuniversiteit Groningen en Erasmus Universiteit Rotterdam uitgenodigd om een subsidieaanvraag in te dienen voor een vervolgonderzoek dat zich richt op onderzoek dat leidt tot een effectiever aanbod aan vroeg preventieve interventies voor verschillende vormen van kindermishandeling, voor verschillende doelgroepen en settings.

Rotterdam

Ruim 5000 Rotterdamse leerkrachten worden komend schooljaar getraind om signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling eerder te herkennen. Het onderwijs is bij uitstek de plek waar kindermishandeling vroeg gesignaleerd kan worden. Dertien Rotterdamse schoolbesturen ondertekende de bijbehorende intentieverklaring.

Pedagogisch medewerkers hebben een unieke kans om kindermishandeling vroegtijdig te signaleren en te helpen stoppen. Maar vaak ervaren ze belemmeringen die hun handelen in de weg kunnen staan. Wij geven een aantal tips om deze handelingsverlegenheid te helpen verminderen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.