Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ukkepuk eerste opvang met Keurmerk Meldcode

Marianne Velsink
Kinderdagpaleis Ukkepuk uit Vlaardingen is de eerste kinderopvanglocatie die in het bezit is van het Keurmerk Meldcode. Daarmee toont het kinderdagverblijf aan dat de Meldcode Kindermishandeling goed geborgd is binnen de organisatie.
Het Keurmerk Meldcode werd tot nu toe alleen nog uitgereikt aan GGD'en en ziekenhuizen. Kinderdagpaleis Ukkepuk is de eerste kinderopvanglocatie met het keurmerk.
Het Keurmerk Meldcode werd tot nu toe alleen nog uitgereikt aan GGD'en en ziekenhuizen. Kinderdagpaleis Ukkepuk is de eerste kinderopvanglocatie met het keurmerk. - Foto: ANP Xtra

Het keurmerk is een initiatief van de Landelijke Vakgroep Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling (LVAK). Het keurmerk bestaat sinds september 2014, maar tot nu toe werd het alleen uitgereikt aan GGD’en en ziekenhuizen. In de kinderopvang is de Meldcode Kindermishandeling ook verplicht ingevoerd. Iedere organisatie kan in aanmerking komen voor zo’n keurmerk.

In de praktijk

‘Het is niet een keurmerk waar je meteen heel erg mee te koop loopt’,  geeft Wendy Cevering, eigenaresse van Kinderdagpaleis Ukkepuk toe. ‘Maar we willen hiermee wel aan ouders aantonen dat wij dit onderwerp heel serieus nemen. Bij ons is iedereen, medewerkers en leidinggevenden op de hoogte van de Meldcode Kindermishandeling en weet er in de praktijk ook naar te handelen. Dat willen we graag uitdragen.’

Meer weten over de Meldcode Kindermishandeling? Bekijk deze website >>

Protocol kindermishandeling

Om in aanmerking te komen voor het Keurmerk Meldcode wordt het protocol aanpak kindermishandeling getoetst door een onafhankelijk registratiebureau. Blijkt het protocol niet voldoende, dan volgt er feedback over welke punten aangepast moeten worden. Is het protocol daarna wel volledig, dan wordt het keurmerk alsnog toegekend. Een andere voorwaarde is dat er tenminste één medewerker binnen de organisatie lid moet zijn van de LVAK. Zo is geborgd dat er voldoende kennis over het onderwerp kindermishandeling in huis is. Het keurmerk kost 65 euro en is twee jaar geldig.

Wat moet er in staan?

De LVAK benadrukt op haar website dat een protocol bedoeld is om medewerkers helder te informeren over de stappen van de meldcode. Het protocol moet dan ook kort en overzichtelijk zijn. Wat moet er in ieder geval in staan?

  • Stappen van de meldcode
  • Wie doet wat in welke stap?
  • Wie beslist over wel of niet melden?
  • Hoe gaat de organisatie om met vertrouwelijke informatie?
  • Hoe wordt er binnen de meldcode gedocumenteerd?
  • Deskundigheid eergerelateerd geweld/meisjesbesnijdenis
  • Informatie over meldrecht/meldplicht in relatie tot beroepsgeheim

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.