Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Uitstel boek Albert Drent over zedenzaak

Albert Drent, de voormalige directeur van kinderdagverblijf Het Hofnarretje, heeft de publicatie van zijn boek over de Amsterdamse zedenzaak uitgesteld. Het boek zou eigenlijk in oktober verschijnen bij uitgeverij Conserve, maar een officiële klacht van een ouder heeft het proces stopgezet.
Uitstel boek Albert Drent over zedenzaak
Foto: ANP Photo

De klacht kwam binnen bij de uitgeverij. Drent zegt tegen de Amsterdamse zender AT5 begrip te hebben voor de ouder en geen onrust te willen veroorzaken. Hij wil ouders ‘absoluut niet kwetsen’ en zegt ‘hun gevoelens te begrijpen’.

De ware geschiedenis

In het boek, dat de titel ‘De ware geschiedenis’ krijgt, wordt het verhaal van Albert Drent opgetekend als een dagboek. Drent vertelt in het boek hoe hij de zedenzaak en de periode van de arrestatie van één van zijn medewerkers Robert M.  heeft ervaren. Drent probeert een antwoord te vinden op de vraag hoe de zedenzaak heeft kunnen gebeuren op Het Hofnarretje.

Afzien van publicatie

Wanneer het boek wel uitkomt, is nog niet bekend. De uitgeverij ontving naast een klacht van een ouder ook mailtjes waarin wordt gevraagd om helemaal af te zien van publicatie van het boek. Op internet spreken mensen er schande van dat Drent geld gaat verdienen aan het boek.

Schuldig

Drent is zelf nooit schuldig bevonden aan wat er op het Hofnarretje is gebeurd. Het Openbaar Ministerie onderzocht wat de rol van Drent was geweest, maar kwam tot dezelfde conclusie als Drent: hij heeft nooit geweten wat er op de groepen heeft plaatsgevonden. Ook een onderzoek naar de manier waarop Drent het kinderdagverblijf leidde, leverde geen strafbare feiten op.

2 REACTIES

  1. Ik sluit mij aan bij H Minkema.
    Hopelijk kunnen veel mensen leren van hoe hij ’t Hofnarretje heeft geleid, hoe het niet moet en daarmee de conclusies trekken hoe het wel moet.

    Het zou hem sieren als hij (ondanks dat aan het verleden helaas helaas niets te veranderen valt) aanbevelingen aan zou dragen hoe horrorscenario’s als met Robert M. en andere misstanden bij ’t Hofnarretje in de toekomst te voorkomen.
    Wie weet heeft hij een aantal goede ideeën waar de kinderopvang en andere plaatsen waar met kinderen wordt gewerkt hun voordeel mee kunnen doen.
    Helemaal mooi zou het zijn als de opbrengst van zijn boek zou gaan naar een organisatie die als doel heeft om kindermishandeling te voorkomen/bestrijden en als hij ook eerlijk en oprecht is naar zichzelf en de lezers.
    Ik zie de uitkomst van zijn boek met een open mind tegemoet, maar blijf tegelijk kritisch, omdat hij er niet in slaagde orde op zaken te stellen bij ’t Hofnarretje nadat het verhaal Robert M. naar buiten kwam.

  2. Lees alle reacties
  3. Drent moet zijn boek gewoon kunnen publiceren. Ten eerste is hij nergens schuldig aan. Ten tweede heeft ook hij vrijheid van meningsuiting, zoals ieder ander, op voorwaarde dat hij niet in de rechten van anderen treedt (dus niet bijv. privacygevoelige informatie openbaart). Ten derde is er een algemeen belang gediend bij publicatie van zijn relaas. Dat is beantwoording van de vraag die Drent zichzelf terecht stelt: hoe heeft dit ooit onder mijn regie (als directeur van de locatie) kunnen gebeuren? Welke fouten heb ik gemaakt?
    Ik vind het alleszins oirbaar dat Drent de beantwoording van die vraag in de publiciteit brengt. Iedere persoon die publiekelijk ernstige verdachtmakingen en beschuldigingen zijn toegevoegd, komt het recht toe om daar – even publiek – zijn eigen verhaal naast te zetten. Zeker als de beschuldigingen onjuist zijn gebleken.
    Laat het oordeel verder aan de lezers van dat boek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.