Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Twee uur per dag huilen is normaal in eerste weken

Baby’s huilen gemiddeld twee uur per dag in de eerste twee weken na de geboorte. Vanaf zes weken is er een kleine huilpiek van twee uur en 15 minuten per dag. Vanaf week 12 zakt dit naar gemiddeld één uur en tien minuten. Dit blijkt uit een onderzoek onder 8700 baby’s uit verschillende Westerse landen.
Huilgedrag.jpg
De verschuillen tussen het aantal huiluren op een dag verschillen tussen landen. Volgens onderzoeker Dieter Wolke is het goed om verder te onderzoeken waar dit verschil vandaan komt. - Foto: Fotolia

Het onderzoek is uitgevoerd door de Britse Universiteit van Warwick. Onderzoeker en professor Dieter Wolke is blij dat er een actuele richtlijn is voor normaal huilgedrag bij baby’s en excessief huilgedrag. De vorige huil-criteria stammen nog uit 1950. Professor Wolke vindt dat er sindsdien behoorlijk veel veranderd is in de leefwijze van gezinnen, dat het de hoogste tijd werd voor nieuwe criteria.

Verschil tussen landen

Voor zijn onderzoek bekeek Wolke baby’s uit Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken, Japan, Italië en Nederland. Hij zag opvallende verschillen in huilgedrag tussen deze landen. Baby’s in Groot-Brittannië, Italië, Canada en Nederland huilen meer dan baby’s in Denemarken, Duitsland en Japan. In Canada huilde een derde van alle baby’s van 3-4 weken meer dan drie uur per dag en dat minstens drie dagen per week. In Engeland haalde 28 procent van de baby’s van 1-2 weken ook dit aantal huiluren. In Italië huilen baby’s meer als ze 8-9 weken zijn. Ruim 20 procent van de Italiaanse baby’s huilt op die leeftijd meer dan drie uur per dag. In Denemarken huilde nog niet eens 6 procent van de baby’s van 3-4 weken oud zoveel. In Duitsland nog geen 7 procent.

Voorbeeldlanden

Hoe het kan dat de culturele verschillen zo groot zijn, heeft professor Wolke niet onderzocht. Hij noemt de verschillen groot, maar niet uitzonderlijk. Hij denkt wel dat het zinvol is om te kijken naar culturen waar baby’s minder huilen.  Is het genetisch bepaald? Wordt er in die landen anders voor baby’s gezorgd? Worden zwangere vrouwen beter begeleid? Spelen er andere, maatschappelijke factoren een rol?

Representatief?

De Volkskrant dook nader in het onderzoek voor een wetenschappelijke rubriek met de vraag ‘klopt dit wel’? In het persbericht werd het verschil tussen het huilgedrag in alle landen als hoofdconclusie uitgemeten. Maar nu blijkt dat er van Nederlandse baby’s alleen huilgedrag rond 6 weken bekend was. Deze gegevens zijn afkomstig van onderzoek van Jan Buitelaar en Carolina de Weerth ongeveer tien jaar geleden. Buitelaar zegt desgevraagd: ‘We hebben nadrukkelijk een groep kinderen genomen waaraan ook iets te analyseren viel’, herinnert Buitelaar zich. ‘Ik zou zeker niet zeggen dat deze groep baby’s representatief is voor alle Nederlandse pasgeborenen.’

Extreem huilen

Bovendien zijn niet alleen de culturele verschillen groot, de verschillen tussen kinderen onderling ook. Er waren baby’s die minder dan een half uur per dag huilden, maar ook die meer dan vijf uur op een dag huilden. Wolke is blij dat er nu nieuwe informatie is over wat normaal huilgedrag is en wat niet. Hij hoopt ouders die te maken hebben met een extreem huilende baby (meer dan drie uur per dag) beter begeleid kunnen worden.

Wat doe jij met jengelende dreumesen? Negeren of op schoot nemen? Pedagoog en blogger Sanne Bosmans pleit voor de middenweg. Lees haar advies in haar blog

Het artikel is gepubliceerd in The Journal of Pediatrics.

Wilt u ouders informeren over de nieuwe huilcriteria voor jonge baby’s? Dat kan door op onderstaande link te klikken. U kunt dan een tekstje kopiëren die u zo één op één kunt overnemen in uw nieuwsbrief, op uw website of via een ander communicatiekanaal met ouders. Download de tekst

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.