Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Twee maanden betaald ouderschapsverlof

Frida Noordzij
Beide ouders krijgen recht op twee maanden betaald ouderschapsverlof. Dat is de nieuwe Europese richtlijn die is aangenomen in het Europees Parlement. Ook krijgen partners recht op tien dagen betaald kraamverlof na de bevalling van zijn of haar vrouw.
iStock

In Nederland is dit jaar het volledig betaald partnerverlof verhoogd van twee naar vijf dagen. Per 1 juli 2020 kunnen partners in Nederland tot vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen tegen 70 procent van het loon.

Ouderschapsverlof

Volgens de nieuw aangenomen Europese richtlijn hebben ouders straks recht op vier maanden ouderschapsverlof, waarvan twee betaald. De hoogte van de uitkering mag zelf worden bepaald door de lidstaten, maar moet op een ‘adequaat niveau zijn’. Gezinnen moeten met de toeslag ‘een fatsoenlijke levensstandaard’ kunnen behouden.

Voor 2022

Rond het einde van 2019 moet er meer duidelijkheid zijn over de uitvoering in Nederland omtrent ouderschapsverlof, zegt Koolmees. Als de lidstaten ook formeel hebben ingestemd met de nieuwe regel, moet de EU-richtlijn binnen drie jaar (voor 2022) worden opgenomen in de nationale wetgeving.

Bron: ANP/NOS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.