Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Twee gastouders op één adres mag

Met het aannemen van de Verzamelwet 2015, is het voor gastouders mogelijk om samen op één adres geregistreerd te staan. Daarmee kunnen een echtpaar en/of huisgenoten allebei als gastouder werkzaam zijn op hetzelfde adres. Dat betekent echter niet dat er twee keer zoveel kinderen opgevangen mogen worden. De eis van maximaal zes kinderen blijft in stand.
Twee gastouders op één adres mag
Foto: ANP Xtra

De Verzamelwet 2015 was al door de Tweede Kamer en nu ook door de Eerste Kamer. In de wet is ook opgenomen dat ouders die hun baan verliezen in 2015 of 2016, nog zes maanden recht houden op kinderopvangtoeslag. Dit waren drie maanden.

Één adres

In de huidige wet mag er per adres maar één gastouder ingeschreven staan in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). Deze bepaling vervalt vanaf 1 januari 2015. Door dit voorstel kunnen partners of huisgenoten allebei gastouder op hun eigen woonadres zijn. Gastouders mogen maximaal zes kinderen tegelijkertijd per persoon opvangen en dat aantal verandert niet. Dat betekent dat gastouders niet tegelijk hun kinderen op hetzelfde adres kunnen opvangen. Zij zullen de week moeten verdelen.

Vervanging bij ziekte

Wat nog niet geregeld is met de wet is vervanging bij ziekte. Gastouders die op één adres ingeschreven staan, kunnen elkaar dus niet vervangen bij ziekte. De Brancheorganisatie Kinderopvang vindt dit jammer en zegt te blijven inzetten op een duidelijke regeling voor het vervangen van zieke gastouders.

Gastouders vangen anno 2014 ongeveer hetzelfde aantal kinderen op met minder mensen. Dat wordt duidelijk uit de kwartaalcijfers van het Ministerie van Sociale Zaken. Het aantal kinderen dat gastouders opvangen, is ongeveer gelijk als in 2013, maar het aantal gastouders nam in een jaar tijd af met vierduizend. Lees meer

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik had ook gehoopt op bv 8 a 10 kids te mogen opvangen samen met mijn man maar nu doen we het zo dat ik toch de hele week kan open zijn mijn man was woensdag middag en vrijdag vrij en nu gaat hij werken op die dage als gastouder zo komen wij de ouders tegemoet door de heel week open te zijn.

  3. Het is fijn als beide partners officieel kunnen samenwerken in de opvang, bijvoorbeeld 1 partner blijft bij 1 of 2 slapende kinderen thuis, de andere doet met de groteren een uitstapje, of kan de kinderen naar school brengen/halen. Dat kan een meerwaarde zijn voor ouders. Maar als er dan dubbele leges moeten worden betaald, zullen weinig gastouders deze stap zetten denk ik.

  4. Dat er meer gastouders op 1 adres mogen, geeft geen meerwaarde aan de opvang. Niet meer kinderen en het is geen vervanging bij ziekte. Daarbij komt nog dat een gastouder met 6 kinderen altijd een achterwacht moet hebben. Dus deze verandering heeft geen extra toevoeging.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.