Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tso-medewerker laat horrorfilms zien aan kinderen: school voert vierogenprincipe in

Het is schokkend nieuws: een invaller, werkzaam voor de kinderopvang, liet tijdens het overblijven op een basisschool in Amsterdam horrorfilms zien aan kinderen tussen de zeven en negen jaar. Volgens BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma is het hoognodig tijd voor een professionalisering van de tussenschoolse opvang, zegt hij in Het Parool.
invaller-tussenschoolse-opvang-laat-horrorfilm-zien-aan-kinderen
Foto ter illustratie. Foto: Galigrafiya / stock.adobe.com

Volgens Jellesma is de tussenschoolse opvang in het basisonderwijs vaak geregeld via een houtje-touwtjeconstructie, zegt hij in dit artikel van Het Parool. Hoewel het belangrijk is dat kinderen juist kunnen ontspannen en opladen tijdens de pauze op school, verlopen deze rustmomenten juist vaak rommelig en onrustig, omdat ze ‘even’ geregeld worden, aldus Jellesma.

Horrofilms

Als er weinig aandacht is voor een veilig pedagogisch klimaat, komt er ruimte voor een situatie zoals afgelopen weekend naar buiten kwam. Op basisschool De Kleine Reus in Amsterdam dwong de ‘overblijfmeester’, die zelf nog een student is en voor kinderopvangorganisatie De Kleine Wereld werkt, kinderen naar horrorfilms te kijken. De deur was dicht en de kinderen moesten van hem hun mond dicht houden over het feit dat ze naar enge films hadden gekeken. Het Parool meldt dat de invaller op een ander tabblad de film The Pink Panther klaar had staan, voor het geval er plots een volwassene binnen zou komen.

Deuren open én vierogenprincipe

Naar aanleiding van dit voorval heeft de basisschool besloten voortaan alle deuren open te houden tijdens de pauze en de school voert het vierogenprincipe in, dat formeel alleen geldt voor kinderdagverblijven en niet voor de bso, tso en het basisonderwijs. Iets wat volgens Jellesma wel zou moeten, maar ‘onhaalbaar is in deze tijd’. Daarmee doelt hij op het grote personeelstekort in de sector. Ook het onderwijs kampt met tekorten, daarom werd er een invaller ingezet, lichtte directeur van De Kleine Wereld, Ester de Haas, toe in Het Parool. Deze invaller beschikt wel over een VOG, laat zij weten.

Lees het volledige artikel hier >>

Het personeelstekort in de kinderopvang komt tot een dramatisch hoogtepunt. Kinderopvangorganisaties worden gedwongen tot desastreuze maatregelen zoals het sluiten van groepen of een plaatsingsstop. Het Expertisecentrum Kinderopvang interviewt twee (adjunct-)directeuren over dit pijnlijke onderwerp. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.