Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Trainers starten petitie tegen btw-regeling

Trainers starten petitie tegen btw-regeling

Zelfstandig operende trainers in de kinderopvang en andere branches zijn de dupe van de nieuwe btw-regeling die op last van Europese wetgeving is ingevoerd. Zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) zijn daarom de petitie ‘Zzp-trainers willen 0%’ gestart en roepen iedereen op om deze petitie te ondertekenen.

Onhaalbaar
Het is sinds 1 juli verplicht om btw te heffen over trainingen. De Nederlandse wetgever heeft echter wel een ‘ontsnappingsroute’ gemaakt waarbij alsnog gefactureerd kan worden zonder btw, namelijk via een inschrijving als trainingsbureau in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Deze inschrijving is echter niet haalbaar voor zzp’ers omdat bij de CRKBO een andere definitie van de zzp’er wordt gegeven dan wat de zzp’er werkelijk is. Bovendien is inschrijving voor eenmanszaken financieel gezien een haast onhaalbare kaart.

Klanten haken af
De regeling is wel haalbaar voor trainingsinstituten en onderwijsinstellingen, maar de zzp’ers kunnen de concurrentie met deze grote instituten niet meer aan. Omdat zij wel in het register staan opgenomen, worden hun trainingen zonder btw aangeboden. Zzp’ers moeten nog steeds 19 procent berekenen. De kans is groot dat klanten vanwege het grote prijsverschil afhaken en met de grote trainingsinstituten in zee gaan.

Creatieve oplossingen
Zzp’ers zijn ondertussen hard op zoek naar creatieve oplossingen zoals het verlagen van de tarieven met 19 procent. Ook zijn ze aan het onderzoeken of ze twee eenmanszaken naast elkaar kunnen oprichten, maar ook dat heeft grote juridische consequenties. Met de petitie ‘ZZp-trainers willen 0%’ hopen ze het tij alsnog te kunnen keren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.