Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Top Estro levert bonussen vrijwillig in

Voormalig Estro-bestuurders Kris Geysels en Jean-Pierre Bienfait hebben op eigen initiatief hun bonussen over 2013 en 2014 terugbetaald. Er was veel ophef ontstaan over de bonussen. Deze werden namelijk uitgekeerd vlak voordat Estro failliet werd verklaard. Met het faillissement verloren bijna duizend medewerkers hun baan. Geysels is inmiddels opgestapt bij Estro/Smallsteps. Dit meldt de curator in zijn faillissementsverslag.
Top Estro levert bonussen vrijwillig in
Foto: ANP

Met het inleveren van de bonussen, hoeft er geen verder onderzoek plaats te vinden naar de kwestie. Curator Wouter Jongepier heeft de directie ‘finale kwijting’ verleend. Het Financieel Dagblad meldt dat de curator de beslissing van de twee bestuurders respecteert en waardeert. Wel concludeert hij dat de bonussen zijn uitgekeerd met goedkeuring van de raad van commissarissen van Estro. Dit zou ook afgesproken zijn in de arbeidsovereenkomst van de bestuurders.

De kritiek op de uitgekeerde bonussen van de twee Estro-bestuurders klonk overal, ook in de Tweede Kamer waar minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken het uitkeren van de bonussen ‘laakbaar’ noemde. Hij noemde ook de mogelijkheid om de bonussen eventueel terug te vorderen via de rechter. Lees meer

Managementteam

Na het vertrek van Bienfait in september heeft ook Kris Geysels Smallsteps verlaten. Hij werkte als interimmer. Hij volgde Jean-Pierre Bienfait op nadat die, mede door de uitgekeerde bonussen, zwaar onder vuur kwam te liggen. Geysels zou alweer aan het werk zijn bij een bekend koffieautomatenbedrijf. Zijn plaats wordt ingenomen door John Woodward. Hij is de oprichter van Busy Bees, de grootste kinderopvangorganisatie van het Verenigd Koninkrijk. Een bekendere naam in het managementteam van Smallsteps in Aukje Vlaanderen. Zij is al achttien jaar werkzaam in de kinderopvang en dan vooral bij onderdelen van Estro.

Advieskosten

Het onderzoek van curator Jongepier bracht een aantal onduidelijkheden in de bedrijfsvoering van Estro aan het licht. Zo stuitte Jongepier in zijn onderzoek op een exorbitante stijging van advieskosten die in 2012 zijn gemaakt: 23 miljoen euro. Dat was twee keer meer dan in 2011. Het jaar 2012 was toch al een duur jaar, is onder andere te zien in de post ‘overige kosten’. Estro voerde in dat jaar 8 miljoen euro op, vergeleken met 1,8 miljoen euro in 2011. Waar de ‘overige kosten’ uit bestaan, wordt niet uitgelegd in de administratie.

Verder onderzoek nodig

2012 was ook een bewogen jaar voor Estro. De kinderopvangorganisatie moest toen op zoek naar nieuwe geldschieters om uit de gevarenzone te blijven. Geldschieter Providence maakte plaats voor de durfkapitalisten KKR en Bayside Capital. In juli 2014 ging Estro definitief failliet, maar er bleek al een (pre-pack)deal te zijn gesloten met H.I.G. Capital. Curator Jongepier kondigt aan verder onderzoek te doen naar de buitensporige toename van de kosten in 2012.

Overnamekandidaten

De curator keek ook naar het buitenspel zetten van andere gegadigde overnamekandidaten, zoals de SWKgroep. Tot nu toe blijkt uit zijn onderzoek dat SWK al in mei contact opnam met investeerder KKR om belangstelling te tonen. Eerst was dit mailcontact, later was er telefonisch contact. Het telefoongesprek zou vrij algemeen zijn geweest en daarna zou de investeerder niks meer van SWk hebben gehoord. SWK-directeur Ad Doorneveld uitte veel kritiek op de overname van Estro en eiste een onafhankelijk onderzoek. Want ondanks dat SWK een hoger bod deed dan Smallsteps en het meer locaties wilde openhouden, werd hun bod nooit in de onderhandelingen meegenomen. Curator Jongepier is met dit onderzoek nog niet klaar. Hij wil dit voortzetten om meer antwoorden op vragen te krijgen.

H.I.G. Capital betaalde 6 miljoen euro voor de overname van 250 Estro-vestigingen. Een koopje, vindt Ad Doorneveld, want de marktwaarde ligt veel hoger. ‘Een bedrag dat iedere Nederlander met 6 miljoen euro op de plank zou willen betalen voor Estro.’ Lees meer

1 REACTIE

 1. Citaat: ‘Curator Wouter Jongepier heeft de directie ‘finale kwijting’ verleend.’
  Vreemd…, in het officiële verslag van Jongepier benadrukt de curator net even te nadrukkelijk dat er geen verder onderzoek noodzakelijk is ???
  Ik ben zeer benieuwd op welke sluwe manier de advieskosten in 2012: 23 miljoen en de overige kosten: 8 miljoen euro straks worden uitgelegd.
  Zo ook de 15% rente die werd betaald ??
  M.vr.gr.
  Margiet, 55 jaar en vervangen door een jonger exemplaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.