Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toezicht milder voor Brabantse kinderopvang tijdens coronaregime

Om te voorkomen dat Brabantse kinderopvanglocaties de deuren sluiten tijdens het coronaregime, zal de toezichthouder in Noord-Brabant rekening houden met situaties die ontstaan op de kinderopvang door bijvoorbeeld ziekte van personeel. Al mogen ‘de veiligheid en het belang van kinderen niet evident worden geschaad’.
GGD Hart voor Brabant. Foto: ANP

Omdat het virus met name in Noord-Brabant om zich heen grijpt, raadt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu inwoners van de provincie aan om thuis te blijven als ze hoesten of verkouden of koortsig zijn.

Grotere groepen

Maar daardoor komen er misschien ook minder kinderen en medewerkers opdagen bij de kinderopvang. Daardoor zien kinderdagverblijven zich mogelijk gedwongen om grotere groepen te vormen of meer invallers in te zetten dan de regels toelaten.

Coulance

Zij hoeven zolang de RIVM-maatregelen van pas zijn, niet bang te zijn voor een snoeihard inspectierapport maar kunnen op coulance rekenen, meldt de Rijksoverheid.

Gedurende de tijd dat de maatregel van het RIVM voor Noord-Brabant van kracht is, zal de toezichthouder in dat gebied rekening houden met de situatie. Bij een eventuele overschrijding van de BKR, groepsgrootte, bij gebrek aan vaste gezichten en bij samenvoeging van groepen door overmacht, zal de toezichthouder een oordeel vellen of sprake is van een overtreding en daarbij meewegen dat de veiligheid en het belang van kinderen niet evident mag worden geschaad.

Deze maatregel is getroffen om te voorkomen dat er door sluiting van kinderopvanglocaties – i.v.m personeelstekort als gevolg van de tijdelijke maatregel van het RIVM – (extra) personele krapte in andere sectoren ontstaat.

Advies RIVM

Het RIVM adviseert inwoners van de provincie Noord-Brabant bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken. Dit betekent: blijf thuis.

GGD

De GGD’en, die toezicht houden op de kinderopvang, houden rekening met de moeilijkheden, zegt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Al mogen ‘de veiligheid en het belang van kinderen niet evident worden geschaad’.

Wat moet je doen om een besmetting met het coronavirus te voorkomen? Als er toch een besmetting is, wat doe je dan? En wanneer moet je als kinderopvangorganisatie je deuren sluiten? Hier vind je alle vragen en antwoorden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.