Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Tips om afwijken vaste gezichten-regel te motiveren

Er is nog geen oplossing gevonden voor het toezicht op het vaste gezichten criterium in de kinderopvang. Om te voorkomen dat kinderopvanghouders in de problemen komen als de inspecteur een overtreding constateert, geeft Brancheorganisatie Kinderopvang tips om handhaving te voorkomen.
Foto: ANP

Uit

Registreren

2 REACTIES

 1. Voor mij blijft de kernvraag: waarom accepteren wij met z’n allen dat GGD GHOR kennelijk de baas is in de Nederlands kinderopvang? Ooit was de branche zelf-regulerend en was de Wko een neerslag van ons eigen Convenant. Jaren hebben wij zelf bepaald welke kwaliteitsregels er kwamen en hoe die moesten worden uitgelegd. Door wie en wanneer is de macht aan GGD GHOR overgedragen? Die hoort een bescheiden toezichthouder te zijn van onze regels en niet dwingend aan de branche haar eigen absurde variaties op te leggen. En als wij dat allemaal toestaan dan is GGD GHOR dus de baas die de regels bepaalt die ze vervolgens ook zelf komt controleren.
  We kunnen daartegen opstaan in plaats van af te wachten of het de staatssecretaris lukt GGD GHOR op andere gedachten te brengen.

 2. Lees alle reacties
 3. Het kan nog wel wat pro actiever!

  Mijn advies – in afwijking van tip 2 van de branche organisatie- is om – als het nodig is – eerder in actie te komen. Want waarom zou je als houder wachten tot de fase van hoor en wederhoor en/of de zienswijze mogelijkheid om je zegje te doen? Dan is het onderzoek al afgerond en ligt er een concept inspectie rapport waar normaal gesproken niet veel meer aan gesleuteld gaat worden.

  Als tijdens of kort na het inspectiebezoek (bijvoorbeeld op basis door de GGD opgevraagde dan wel de geraadpleegde werkroosters) al klip en klaar is dat er een discussie gaat/kan ontstaan over de vaste gezichten, dan kan je daar beter beter meteen schriftelijk en goed gemotiveerd op reageren.

  Het onderzoek is dan namelijk nog in volle gang. De toezichthouder moet die aanvullende informatie vervolgens meenemen in haar afwegingen, kan eventueel aanvullende stukken opvragen en stelt dan pas een concept inspectierapport op.

  Als er in dat concept inspectie rapport nog steeds wordt geconcludeerd tot een overtreding en/of als de feiten en omstandigheden die tot dit oordeel hebben geleid niet/onvoldoende zijn beschreven, dan kan je alsnog gebruik maken van hoor wederhoor en eventueel het indienen van een zienswijze.

  Overigens is er bij verlof (zoals vakantie) juridisch gezien nooit sprake van overmacht terwijl dat bij ziekte wel het geval is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.