Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tips en handvatten bij de opvang van vluchtelingenkinderen

Met veel liefde en open armen ontvangen veel kinderopvangorganisaties de eerste Oekraïense kinderen. Dat betekent niet dat het makkelijk is. Deze kinderen hebben een hoop meegemaakt, spreken de taal niet en hebben vaak hun vader, vriendjes en overige familie moeten achterlaten.
oekraïnie
Beeld: Pixabay / sweetlouise

Om enkele handvatten te bieden, heeft stichting Sardes haar kennis over de opvang en ondersteuning van vluchtelingenpeuters en -kinderen verzameld. De publicaties en tools zijn ontstaan tijdens de toestroom van de Syrische vluchtelingen. Deze kennis kan je (medewerkers) handvatten bieden om de Oekraïense kinderen zo goed mogelijk op te vangen.

Handreiking VE voor peuters in de asielopvang

Deze handreiking is in opdracht van het ministerie van OCW ontwikkeld voor gemeenten, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de jeugdgezondheidszorg (JGZ) en kinderopvang voor de voorschoolse educatie voor peuters in de asielopvang.

Handreiking voorschoolse educatie voor peuters in de asielopvang >>

Inspirerende leerervaringen van welzijnsorganisatie Dynamo

Om de vluchtelingen uit Oekraïne zo goed mogelijk op te vangen en te ondersteunen, deelt welzijnsorganisatie Dynamo haar ervaringen uit 2016/2017 met de opvang van vluchtelingenpeuters. Enkele thema’s die aan bod komen zijn veiligheid en structuur neerzetten, vertrouwen opbouwen, ouders werven en welkom heten, taalles en opvoedondersteuning.

Werken met vluchtelingenpeuters en hun ouders in de asielopvang >>

Brochures vluchtelingenkinderen in de kinderopvang

Voor professionals en vrijwilligers in de kinderopvang die werken met vluchtelingenkinderen en hun ouders, ontwikkelde het Consortium Vluchtelingenpeuters (Sociaal Werk Nederland, Pharos, het NJi en Sardes) in 2018 vier brochures met achtergrondinformatie, praktische voorbeelden en tips. Hierin worden vragen beantwoord als: hoe communiceer je met ouders die analfabeet zijn en totaal geen Nederlands of Engels spreken? Hoe kom je erachter of afwijkend gedrag van een kind te maken heeft met een cultuurverschil, een trauma of een ontwikkelingsstoornis? En hoe stel je kinderen en ouders op hun gemak?

Download de brochures hier:

Bron: Sardes

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.