Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Telegraaf: ‘Weerstand tegen inhuren zzp’ers in kinderopvang groeit’

Het groeiend aantal zzp’ers in - onder meer - de kinderopvang is hot topic. Volgens De Telegraaf liep het aantal zzp’ers in Nederland dit jaar op tot bijna 1,5 miljoen. Dit jaar alleen al kwamen er volgens de cijfers van de Kamer van Koophandel weer 54.000 zzp’ers bij. De bezorgdheid over die ontwikkeling neemt toe.
kinderdagverblijf
Beeld: AdobeStock

De bezorgdheid zit ‘m met name in de branches onderwijs, kinderopvang en zorg. De Telegraaf schrijft: ‘Werkgevers in de zorg, de kinderopvang en het onderwijs betalen vanwege de grote personeelstekorten honderden miljoenen extra om hun roosters rond te krijgen. Toch grijpt de politiek niet in.’

Sluizen open

Emmeline Bijlsma, voorzitter van de Brancheorganisatie Kinderopvang komt in het artikel uitgebreid aan het woord. Ze zegt hierover: ‘Zolang de overheid niet controleert op schijnzelfstandigheid staan de sluizen open. In de grote steden ligt het tarief voor een zelfstandige pedagogisch medewerker nu rond de € 50 per uur. Zit een crèche echt omhoog, dan wordt via een van de zzp-platforms soms bijna het dubbele gevraagd. Dat drijft ook de kosten voor ouders op. Die moeten voor opvang die duurder is dan het door de overheid vastgestelde fiscale maximumtarief een eigen bijdrage ophoesten.’

Ouders de dupe

Bijlsma vervolgt in het artikel: ‘We zitten met een duivels dilemma. Als we dat soort uurbedragen gaan betalen kunnen sommige ouders, waaronder onze eigen medewerkers, zich kinderopvang straks niet meer veroorloven. Maar het alternatief is dat we ouders af en toe moeten bellen dat hun kind niet bij ons terecht kan.’ Bijlsma denkt na over het uitlokken van een proefproces. Want zijn al die zzp’ers eigenlijk wel ondernemers?

Slecht voor de kwaliteit en financieel oneerlijk

De Telegraaf meldt daarnaast dat sommige kinderopvangorganisaties medewerkers die uit dienst gaan om zzp’er te worden vervolgens uit boosheid niet meer inhuren. Berend Botje in Noord-Holland, een kinderopvangorganisatie met 70 vestigingen, gaat nog verder. Het weigert uit principe met zzp’ers in zee te gaan. ‘Het is slecht voor de kwaliteit. Ze doen geen gesprekken met ouders en kennen de kinderen niet goed’, zegt directeur Gaby Alberts tegen de Telegraaf.

Ook financieel vindt Alberts het niet eerlijk. ‘Ze doen in een dienst minder dan vaste medewerkers, maar worden beter betaald.’ Het argument dat vast personeel in de kinderopvang niet goed verdient en dat mensen flexibeler willen werken, noemt ze onterecht. ‘In onze sector wordt net zo goed betaald als bij andere mbo-beroepen. En alle grote kinderopvangbedrijven hebben een invalpool.’

Lees hier het volledige artikel op Telegraaf.nl >>

Terwijl het personeelstekort in de kinderopvang steeds schrijnender wordt, groeit het aantal zzp’ers in de branche daarentegen explosief. Noodgedwongen wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van deze zelfstandig pedagogisch medewerkers. Maar met steeds hogere tarieven, wisselende gezichten op de groep en zzp’ers die geen idee hebben van de risico’s, rijst de vraag: is deze tendens wel zo goed voor de sector? Lees het volledige artikel ‘Torenhoge tarieven en wisselende gezichten: zzp’ers aan zet in de kinderopvang’ [PREMIUM]>>

7 REACTIES

 1. Baby’s en jonge kinderen hebben recht op vaste gezichten.ZZP is doorgeschoten.Dat is een feit, en de Kinderopvang gaat ten onder.Begrens! 5 procent ZZP de max, kwaliteit en vaste havens dat is Kinderopvang.ZZP hoort thuis is bedrijven, punt.Ga ZZP niet promoten, en uurloon vetschilt, sommige vragen 40, 60, 80 enja 90….waarom?????

 2. Lees alle reacties
 3. Een uurtarief van 45 tot 55 Euro per uur lijkt misschien hoog, maar wie dat vindt vergeet dat deze ‘zogenaamde’ zelfstandigen eigenlijk zouden moeten sparen voor pensioen, arbeidsongeschiktheidsverzekering en er moeten nog belastingen van betaald worden!

 4. Met gemak vergeet de branche te vermelden, dat het zij zijn die de marktwerking deels zelf in de hand hebben gewerkt.
  Door het personeelstekort te laten bemiddelen door veel te dure tussenbureaus, platforms en andere uit de grond oprukkende partijen en er gretig gebruik van hebben gemaakt van de korte termijnvisie en het eigen gebrek aan kennis en ervaring om rechtstreeks te werken met een ZZP er.
  Zowel organisatie als de eens in loondienst verkerende pedagogisch medewerker, jullie zijn allemaal de dupe.
  Kunnen we de schuld dan alleen in schoenen van die pedagogisch medewerker- de nieuwe ZZP ers schuiven? Nee, de kinderopvang heeft haar personeel zo verwaarloosd en zo in armen van deze partijen laten lopen.

  En nu, nu flikt de branche het weer! er worden onderling prijsafspraken gemaakt tussen kinderopvangorganisaties welke mede een boycot zouden moeten opwerpen tegen de ZZP er teneinde de medewerkers weer terug in te laten stromen en weer heeft Kinderopvang NL niks geleerd…

  Dergelijke acties boeien en binden niet, de medewerkersreis stopt, in welk verband een pedagogisch medewerker dan ook werkt, ze stappen uit.

  En de genoemde kwaliteit door Alberts, Berend Botje? Kijk eerst eens in de spiegel of beter, in het LRK en zorg dat het handhavingsbesluit gericht op het niet voldoen aan de eisen m.b.t. de risico inventarisatie voor al jullie honderden !freelance! gastouders, in orde komt!

 5. Er zijn fijne ZZP’ers zeker en dank daarvoor, het probleem is het zijn er zoooo veel.En Sommige zijn pas 18 jaar, maak regels wanneer wel en nog niet.Baby’s en jinge kinderen zijn hier echt de dupe van omdat er mede daardoor nog meer verschillende gezichten zijn!!

  • Er zijn inderdaad ontzettend veel zzp’ers en sommigen zijn onervaren, maar dat geldt ook voor vast personeel. Wat ik bedrijven wil adviseren om de cv’s goed door te lezen. Kies er een aantal uit en zorg dat zij voor een aantal maanden het team komen versterken. Op deze manier ondersteun je het vaste team en de kinderen hoeven niet steeds opnieuw aan een ander te wennen. Ieder dag met iemand anders werken kan vermoeiend zijn voor sommige leidsters.

 6. Wat spijtig om te lezen dat er wederom negatief wordt gesproken over zzp’ers in de kinderopvang.
  Gaby Alberts durft zelfs te beweren dat wij minder hard werken, geen gesprekken met de ouders aangaan en de kinderen niet kennen.
  Nou meneer Alberts, laat mij u vertellen dat het keihard werken is voor mij.
  Ten eerste moet ik binnen 10 minuten minimaal 10 namen uit mijn hoofd weten, de kindgegevens doornemen en het vertrouwen van de kinderen zien te winnen.
  Vervolgens begint de dag. Ik doe leuke activiteiten met de kinderen, zodat ik aan het eind van de dag een goede overdracht aan de ouders kan geven.
  Het klopt dat ik de kinderen in eerste instantie niet ken, maar ook ik krijg eind van de dag een dikke knuffel van de kinderen als zij naar huis gaan.
  Ja, mijn uurloon is 45,00 euro.
  Vergeet niet dat:
  – ik geen pensioen opbouw
  – geen vakantiedagen heb
  – geen dertiende maand
  – bij ziekte geen inkomen
  Er zijn dit jaar 1,5 miljoen zzp’ers bijgekomen. Beweert Gaby Alberts nu werkelijk dat wij allen niet deugen?
  Gelukkig zijn er managers, ouders, kinderen en collega’s, die ons een warm welkom heten. Met de zin: “wat fijn dat je er bent”, begint mijn dag altijd op een fijne manier.
  Laat het duidelijk zijn dat er al jaren een tekort aan pedagogisch medewerkers is.
  Dit probleem is niet begonnen nadat een aantal pedagogen zelfstandig werden.
  Bedankt dat jullie iedere dag weer paraat staan collega’s. Door jullie worden er geen groepen gesloten en kunnen ouders en verzorgers dagelijks aan t werk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.