Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tekort aan pm’ers komt vooral door mismatch

Dat er in sommige steden een tekort is aan goede pedagogisch medewerkers, wordt nu ook door landelijke media opgepakt. De conclusie van de Volkskrant is dat er sprake is van een mismatch tussen vraag en aanbod.
1Tekort-pm'er.jpg

Om te beginnen is het na de crisis in de kinderopvang lastig om een stevig contract met veel uren binnen te halen. Maar daar zitten werkzoekenden wel op te wachten. In de Volkskrant noemt bedrijfseconoom Ronald Dekker de kinderopvang een feminiene sector waar van oudsher met deeltijdcontracten wordt gewerkt. Volgens hem is het in de praktijk lastig om dit te doorbreken.

Grote contracten

Werkgevers in de kinderopvang herkennen dit beeld niet altijd. Onlangs zei Lisette Smid van kinderopvangorganisatie BenBelle in Amersfoort op Kinderopvangtotaal dat zij juist jaarcontracten van 36 uur klaar heeft liggen voor goede pm’ers. Jeannet van den Akker van Stichting Kinderopvang Friesland zegt in de Volkskrant liever ook grotere contracten van minimaal 24 uur te verstrekken.

Permanente Educatie

De tweede mismatch in vraag en aanbod is de kennis en opleiding van medewerkers die bij het UWV ingeschreven staan en waar de branche behoefte aan heeft. Bij Stichting Kinderopvang Friesland worden momenteel alleen hbo’ers aangenomen. Bij BenBelle merkt Lisette Smid dat pm’ers niet zijn meegegaan in de trend van blijvend leren. ‘Bij ons is permanente educatie al vier jaar geleden ingevoerd, maar van sollicitanten krijg ik terug dat ze niet willen leren naast het werk.’ Vraag en aanbod sluiten ook hier niet aan.

Behalve Lisette Smid spraken we met mensen van de FNV, een HR-consultent van Van Hek en Lelieveld en een woordvoerder van de MBO-Raad. Hoe verklaren zij dat er in sommige steden opeens een tekort is aan goed personeel? Lees meer

Hbo’ers

Bedrijfseconoom Dekker herkent dit van andere branches zoals de zorg, maar hij vindt dat branches daarmee wel hun eigen schaarste creëren. Hij vraagt zich bijvoorbeeld af of het echt nodig is om alleen hbo’ers aan te nemen. ‘Voor mijn eigen kinderen heb ik net zo lief iemand met mbo-niveau. Niet iedereen hoeft goed op de papierwinkel te kunnen passen. Er zijn ook mensen nodig die gewoon op de grond willen zitten en spelen.’

Omscholen

Brancheorganisatie Kinderopvang ziet verder dat veel werkloze pm’ers zich sinds de crisis hebben laten omscholen. In 2012 verdwenen er nog 8000 banen in de kinderopvang en zijn mensen naar andere branches uitgeweken. Verder zijn de beroepsopleidingen Pedagogisch werk de laatste jaren ook leeggelopen. Er is minder instroom en dus ook minder uitstroom. Nog altijd heeft de MBO-Raad de baangarantie voor de kinderopvang op ‘matig’ staan.

BNR Nieuwsradio besteedde ook aandacht aan dit onderwerp. Luister hier het radiofragment terug

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.