Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Te verwend is nieuwe vorm van verwaarlozing’

'Te verwend is nieuwe vorm van verwaarlozing'

Ruim 100.00 kinderen in Nederland gaan gebukt onder ‘problematische verwenning’. Dit schrijft het NRC Next naar aanleiding van het nieuwe boek van pedagoog Willem de Jong: ‘Het verwende kind syndroom’. Eén tot twee kinderen per klas hebben er last van, schat De Jong.

Nooit nee verkopen
Het gaat om kinderen die blindelings door hun ouders achterna worden gelopen. Ouders schrijven ziektebriefjes als het kind spijbelt, brengen alles achter hen aan, rijden hen overal naar toe, geven het kind in alles zijn of haar zin. Het zijn niet altijd de bergen speelgoed die het kind verpesten. Net zo vaak is het probleem emotionele verwenning door ouders die hun kind nooit ‘nee’ verkopen en geen grenzen stellen.

Koppig
Volgens De Jong vallen kinderen die hieraan worden blootgesteld op door hun lage frustratietolerantie en hun koppige en soms oppostitionele en manipulerende gedrag. Vaak raken ze in een sociaal isolement en is er sprake van schoolverzuim. De gevolgen zijn ook op volwassen leeftijd merkbaar.

Bron: NRC Next
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.