Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Te vaak alleen op de groep

Pedagogisch medewerkers staan te vaak en te lang alleen op de groep. Vooral ’s ochtends en ’s avonds speelt dit probleem. Ruim een kwart van de ondervraagden van de de ABVAKABO-enquete maakt zich zorgen of zij de veiligheid voor de kinderen nog kan garanderen. In totaal deden 740 medewerkers mee aan de enquete.

Zelf gevallen van vijf uur lang alleen
ABVAKABO FNV krijgt steeds vaker signalen dat deze regels met voeten worden getreden. De enquête toont dit inderdaad aan. Meer dan de helft van de ondervraagden staat tijdens ‘verboden’ uren wel eens alleen. Er zijn zelfs gevallen dat medewerkers vijf uur lang alleen staan. De pedagogisch medewerkers vinden dat ze onvoldoende tijd hebben voor ouders en kinderen als ze alleen staan (37,4 procent). Ruim 45 procent van de ondervraagden vindt bovendien dat ze tijdens de verboden uren in hun eentje onvoldoende kwaliteit kunnen bieden. Maar de vakbond is vooral verontrust door de zorgen van de pedagogisch medewerkers over de veiligheid van de kinderen (25,1 procent). 

Drie uur per dag minder beroepskrachten mag
De ‘beroepskracht-kindratio’ bepaalt hoeveel kinderen van welke leeftijd er maximaal per pedagogisch medewerker in de groep mogen. Deze ratio is opgenomen in het Convenant Kinderopvang waarin afspraken zijn gemaakt over de kwaliteit voor kinderopvang. Het convenant bepaalt ook dat kinderopvangorganisaties die tien uur geopend zijn, hoogstens drie uren per dag minder medewerkers mogen inzetten dan volgens de beroepskracht-kindratio is vereist. Alleen tussen half tien en half één ’s ochtends en tussen drie uur en half vijf ’s middags mogen er niet minder medewerkers worden ingezet. Tijdens deze uren moet de bemensing echt op volle sterkte zijn. Bij toename van het aantal kinderen per pedagogisch medewerker, neemt de kwaliteit van de opvang af. Dat bleek eerder dit jaar al uit het NCKO Kwaliteitsonderzoek.

Leden die niet voldoen royeren
“Onbegrijpelijk dat ouders genoegen nemen met onderbezetting – dus minder kwaliteit en minder veiligheid – terwijl zij alle uren volledig moeten betalen”, aldus Corrie van Brenk, bestuurder ABVAKABO FNV. “Het wordt tijd dat de brancheorganisaties in de kinderopvang serieus werk gaan maken van de kwaliteitseisen en leden die daar niet aan voldoen, royeren.” Daarnaast heeft ABVAKABO FNV staatssecretaris Dijksma opgeroepen de regels aan te scherpen en strenger toe te zien op naleving.

Artikel hierover in Kinderopvang
In het januarinummer van vaktijdschrift Kinderopvang verschijnt een driepagina artikel over het probleem van alleen staan op de groep.  In dit artikel worden verder ingegaan op de oorzaken en gevolgen van het alleen staan op de groep. Op de laatste pagina krijgt u bovendien een samenvatting van de balngrijkste uitkomsten van de ABVAKABO-enquete. Het januarinummer van Kinderopvang verschijnt vrijdag 8 januari.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.