Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Stappenplan voor kinderopvangmedewerkers om zichzelf thuis te testen

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) komt met een stappenplan voor kinderopvangmedewerkers om zichzelf thuis te testen op COVID-19. SZW benadrukt dat het doen van een zelftest áltijd vrijwillig is. Je beslist zelf of je jezelf wilt testen; een werkgever mag hier geen consequenties aan verbinden. Lees meer:
tappenplan-voor-zelftesten-in-de-kinderopvang
Frank Hoermann / SVEN SIMON / picture alliance

Medewerkers in de kinderopvang kunnen zichzelf vanaf media mei 2021 twee keer per week preventief thuis testen. Preventief zelftesten is alleen geschikt voor mensen die op dat moment geen klachten hebben. Als je (milde) klachten hebt, of in nauw contact bent geweest met iemand met COVID-19, moet je je altijd laten testen via de GGD.

Doel

Het doel van het preventief zelftesten in de kinderopvang is om sneller besmettingen met het coronavirus op te sporen en mogelijke uitbraken te voorkomen. Hiermee wordt het preventief zelftesten ingezet als extra middel om de veiligheid op en rondom de kinderopvang te vergroten en de continuïteit van de kinderopvang te bevorderen. Mogelijk hoeven hierdoor ook minder kinderen in quarantaine en minder getest te worden, meldt SZW.

Goed om te weten

Voorwaarden voor deelname:

  • Deelname aan zelftesten is altijd vrijwillig. Je beslist zelf of je jezelf wilt testen; je werkgever mag hier geen consequenties aan verbinden.
  • Hoe groter de deelnamebereidheid is, hoe groter de effectiviteit van het preventief testen als geheel.
  • De uitslag van de test is vertrouwelijk.
  • Aangeraden wordt om voorafgaand aan het zelftesten de instructievideo van de leverancier te bekijken. Neem ook altijd de bij de test meegeleverde handleiding goed door.

Voorwaarden voor zelftest

SZW adviseert medewerkers om zichzelf, afhankelijk van het aantal werkdagen, tweemaal per week te testen. Je mag alleen een zelftest afnemen als je:

  • geen coronagerelateerde klachten hebt;
  • geen nauw contact bent van iemand bij wie corona is vastgesteld;
  • geen melding hebt ontvangen van de coronamelder-app;
  • niet recent uit een hoogrisicogebied bent teruggekeerd.

Wat moet je dan wel doen? In bovengenoemde gevallen maak je een testafspraak bij een GGD-testlocatie.

Hoe werkt de zelftest?

De zelftest is een antigeen(snel)test. De antigeentest kan antigenen aantonen tegen COVID-19 in je neus- en/of keelslijm. Antigenen zijn stukjes van het virus (eiwitten) die een afweerreactie kunnen opwekken in het lichaam. Als je het virus bij je draagt, laat de antigeentest dat snel zien; meestal binnen een kwartier. De overheid heeft zelftesten van verschillende leveranciers ingekocht. De testen die kinderopvangmedewerkers mee naar huis krijgen, kunnen daardoor verschillen in de manier waarop je ze moet gebruiken/uitvoeren.

De uitslag

De uitslag is ongeldig:

– Als er in het resultaatvenster geen streepje bij de C staat;

– Als er geen enkel streepje opkomt;

– Als de uitslag niet na 15 min en binnen 30 min is afgelezen.

In al deze gevallen moet je je opnieuw testen met een nieuwe zelftest.

Wat als de uitslag positief is?

– Je gaat thuis in isolatie en krijgt het dringende advies om contact op te nemen met de GGD voor een test bij een GGD-testlocatie. Eventuele huisgenoten gaan in quarantaine. Volg de GGD-adviezen voor thuisisolatie en –quarantaine.

Klik hier voor informatie over uitslag-interpretatie en vervolg >>

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.