Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Taalcursus promoten voor kleine gemeenten

Aanbieders van taaltoetsen en taalcursussen voor pedagogisch medewerkers moeten hun taalaanbod binnenkort volgens een vast format aanprijzen bij Sardes. Dit meldt het onderzoeks- en adviesbureau op haar website.
1. Taaltraining Sardes.jpg
Gemeenten en VVE-locaties kiezen meestal in samenspraak met welke taaltraining er wordt gewerkt. - Foto: Fotolia

In 2017 krijgen kleinere gemeenten in Nederland extra financiële middelen om pedagogisch medewerkers van VVE-locaties bij te scholen. Ook zij moeten dan, net als hun collega’s in grotere gemeenten, voldoen aan de taaleis 3F.

Beter verdeeld

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker besloot onlangs dat het budget voor onderwijsachterstandenbeleid verdeeld moet worden over alle gemeenten: groot en klein. De afgelopen jaren is er vooral geïnvesteerd in grotere gemeenten (de G86). Zij ontvingen de afgelopen jaren 4,7 miljoen euro extra om pm’ers die geen VVE geven te laten bijscholen en toetsen zodat zij  voldoen aan de 3F-taaleis (en 2F voor schriftelijke vaardigheden).

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker wil dat de 3F-taaleis voor alle pedagogisch medewerkers op VVE-locaties gaat gelden, ongeacht de gemeente waar zij werken. Lees welke maatregelen Dekker nog meer wil invoeren voor VVE-locaties

Kieswijzers Sardes

Gemeenten en VVE-locaties kiezen meestal in samenspraak hoe dit taalverbeteringstraject wordt ingevuld en met welke taaltraining er wordt gewerkt. De kieswijzers van Sardes zijn hierin bepalend. Het ministerie van Onderwijs heeft Sardes gevraagd om van alle aanbieders van taalcursussen voor pm’ers informatie te verzamelen en dit in een vast format te gieten.

Aanmelden

Aanbieders van een taaltoets of taalcursus kunnen zich nu alvast zelf melden bij IJsbrand Jepma en/of Tessa van Velzen van Sardes, via ij.jepma@sardes.nl en t.vanvelzen@sardes.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.