Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Subsidie voor voedingsactiviteiten in de kinderopvang

Marike Vroom
Marike Vroom werkt al 25 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, is ze nu hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.
Dit jaar is er subsidie beschikbaar waarmee kinderopvangorganisaties gezonde voedingsactiviteiten kunnen financieren. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een bezoekje aan de boerderij of de aanschaf van materialen voor een moestuin.

De regeling heet ‘Lekker naar Buiten!’ En valt onder het programma ‘Jong Leren Eten’. Dit project is bedoeld om kinderen in de kinderopvang, maar ook op basis- middelbare en mbo-scholen in aanraking te laten komen met activiteiten over voeding. Voor de kinderopvang is 25.000 euro beschikbaar. Per aanvraag is er maximaal 500 euro beschikbaar. De komende twee jaar wordt het budget opgehoogd.

Coaches

Alleen coaches Gezonde Kinderopvang kunnen een subsidieaanvraag indienen. Dit zijn kinderopvangprofessionals die de train-de-trainerscursus Een Gezonde Start hebben gevolgd, onderdeel van Gezonde Kinderopvang. Bij de aanvraag van het budget kunnen de coaches bijvoorbeeld kiezen welke producten zij voor hun locatie willen aanschaffen. Denk aan een moestuinbak, gereedschap, zaaigoed en aarde. Of ze kunnen een gastdocent inhuren of een excursieleider zoals een moestuinexpert.

Voorwaarden

Het is ook mogelijk om geld te vragen voor het organiseren van kook- en proeflessen met kinderen en om hiervoor kookgerei en voedingsmiddelen aan te schaffen. Als een organisatie een activiteit heeft die niet in deze categorieën past, mag er ook een eigen idee aangedragen worden. Dat kan natuurlijk alleen voor een activiteit die past bij de doelstellingen van de regeling.  Er zijn meer voorwaarden. Bijvoorbeeld dat het om een praktische activiteit moet gaan voor kinderen van 0-12 jaar oud en dat het een activiteit is die aansluit bij het beleid van de organisatie. Alle aanvragen worden uiteraard inhoudelijk beoordeeld. Na het indienen van een aanvraag, ontvang je een mailtje waarin staat of je wel of geen recht hebt op subsidie

Verslag

In november 2018 is de subsidieregeling voor het eerst open gegaan. Als het beschikbare budget is verdeeld, moet je wachten tot medio 2019. Dan komt er een tweede ronde. Iedere organisatie kan maar één keer een aanvraag doen. Om te zien of het geld besteed wordt waar het voor bedoeld is, wordt van deelnemers verwacht dat zij een maand na de geplande activiteit een sfeerverslag en foto’s sturen via de digitale leeromgeving van ‘Een Gezonde Start’. Zij kunnen ook aangeven of hun verslag gedeeld mag worden met collega-organisaties om hen te inspireren.

Lees hier meer over Lekker naar Buiten!-subsidie van het programma Jong Leren Eten >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.