Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stress in jonge jaren zorgt voor gezondheidsproblemen

Chronische stress in de kindertijd kan op latere leeftijd gezondheidsproblemen veroorzaken. Dat blijkt uit literatuuronderzoek van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en de Universiteit van Maastricht.
iStock

Amerikaans onderzoek toonde eerder al aan dat stress in de vroege kindertijd zich kan vertalen naar disfunctioneren, ziekte en ongezondheid op latere leeftijd. In Nederland is nog weinig onderzoek gedaan naar chronische stress bij kinderen.  Dit vormde voor het NCJ en de Universiteit Maastricht aanleiding om een literatuuronderzoek te starten, met een focus op de biologische aspecten van stress. De uitkomsten van dit onderzoek bevestigen dat ‘early life stress’ (chronische stress tijdens het opgroeien) grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid, ook op latere (volwassen) leeftijd. Het kan zorgen voor serieuze problemen zoals hart- en vaatziekten, burn-out, eetstoornissen, darmklachten, depressie en verslavingen.

Signalering en interventie

Omdat meer onderzoek nodig is, heeft het NCJ in samenwerking met verschillende universiteiten en TNO een onderzoeksaanvraag ingediend bij de Nationale Wetenschapsagenda. Het NCJ is daarnaast het Healthy EArly Life Start (HEALS) project gestart. HEALS zal manieren opleveren om early life stress te signaleren en interventiesmogelijkheden bieden.

Lees ook: Test dreumesen van een of twee jaar al op het stresshormoon cortisol. Daar pleit het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) voor. Het centrum wil zo vroeg mogelijk in kunnen grijpen. ‘We leven op een tijdbom.’ Lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.