
Vijf jaar geleden, toen het nieuwe Bouwbesluit 2012 inging, klonk 1 april 2017 nog ver weg. Inmiddels is het bijna zover en zijn er nog enkele maanden maanden om de CO2-waarden in uw binnenruimtes te laten voldoen aan de vereisten. Nieuwbouw-locaties moeten al sinds 2012 voldoen aan de ventilatie-eisen van het nieuwste Bouwbesluit. Locaties in bestaande bouw kregen vijf jaar de tijd om ook aan de ventilatie-eisen te voldoen.
Luchtcapaciteit
De maatregelen houden in dat bestaande locaties moeten voorzien in een goed systeem van toe- en afvoer van lucht in verblijfsruimtes. Er wordt een capaciteit van ten minste 3,44 liter verse lucht per persoon per seconde vereist. Sinds 2012 wordt de luchtkwaliteit anders gemeten. Deze wordt gebaseerd op het aantal personen in een ruimte in plaats van het aantal vierkante meters. Voor slaapruimtes heeft dat grote consequenties. Gemiddeld valt de CO2-waarde daar drie keer hoger uit dan voorheen.
CO2-waarden
CO2 verlagen kan alleen door beter te ventileren. Bij een concentratie van 800 parts per million (ppm) CO2 of hoger wordt lucht als onfris gekwalificeerd, maar de GGD zal bij de inspectie pas na 1000ppm vragen stellen. Vanaf deze waarde kunnen klachten als hoofdpijn en slaperigheid optreden. Arie den Hartog van het bedrijf Airteq meet regelmatig CO2-waarden in de kinderopvang. ‘Van alle metingen die wij verrichten, is op zeventig procent van de locaties de CO2-waarde te hoog. In slaapkamers meten we soms CO2-waarden van boven de 2000 ppm.
Meetapparatuur
Om te weten hoe het binnen uw organisatie gesteld is, is het belangrijk om de hoogte van koolstofdioxide in de ruimte te (laten) analyseren. ‘ Momentopnames geven daarbij geen goed beeld’, zegt Den Hartog. ’Zo’n meter kan pas na twee weken een betrouwbaar resultaat geven. Waarden gemeten in een warme periode zijn niet representatief omdat er dan meer geventileerd wordt.’ Adviesbureaus kunnen vervolgens vertellen waar ventilatiewinst te behalen valt, bijvoorbeeld in het gedrag van medewerkers, door te checken of roosters en ventilatieraampjes open staan en vaak helpt het om de ventilatieroosters eens goed schoon te maken.
Abonnees van vaktijdschrift Management Kinderopvang kunnen meer over dit onderwerp lezen in het septembernummer 2016.
BOinK maakte in 2014 een brochure met daarin een stappenplan, en gaf suggesties voor de grote én kleine portemonnee om de ventilatie te verbeteren. Lees een aantal belangrijke tips uit deze Veilig- en frisbrochure’
Prachtig, en aan de eisen van het bouwbesluit moet worden voldaan, maar hoe zit het met de metingen? RIVM geeft voor werknemers een grens aan van 5000 ppm (https://rvs.rivm.nl/zoeksysteem/stof/detail/858), een flink stuk hoger dan de hier opgegeven waarden. Natuurlijk willen we voor de kinderen het beste, maar waarop is het beleid van de GGD gebaseerd?