Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stint krijgt nieuwe naam: Bso bus

Stint-eigenaar Edwin Renzen heeft besloten de vernieuwde Stint ook een nieuwe naam te geven: Bso bus. De nieuwe stint voelt minder aan als bakfiets, meer als busje.
Beeld via Stintum

Renzen presenteerde een conceptversie van de nieuwe Stint tijdens de vakbeurs voor professionals in het primair onderwijs, de kinderopvang en de jeugdzorg: KindVak. Die vond plaats van 16 tot en met 18 januari in de Brabanthallen in Den Bosch. Daar was ook mogelijkheid om, op het binnenterrein, voor het eerst de Bso bus te testen.

Volgens Omroep Brabant zijn de eerste reacties positief. ‘Hij rijdt heel goed, heel soepel’, reageert een bezoeker. ‘De bochten zijn goed te maken, hij remt goed’, zegt een ander.

Verzoek van nabestaanden

Het ministere van Infrastructuur en Waterstaat legde namens nabestaanden het verzoek neer om de naam van de elektrische bolderkar aan te passen. ‘Stint’ heeft een negatieve associatie gekregen na het ongeluk in Oss, waarbij in 2018 vier kinderen omkwamen nadat de Stint werd aangereden door een trein. Eerder werd voor het nieuwe model de naam Stint 2019 gebruikt. De merknaam Stint blijft bestaan, maar het model dat gebruikt wordt om kinderen mee te vervoeren heet straks Bso bus.

Wat is nieuw?

Qua uiterlijk lijkt de nieuwe Bso bus nog veel op de Stint, maar toch is er veel veranderd. Zo is er nu een communicatiebox aanwezig. De sensoren in deze ‘blackbox’ registreren onder andere temperatuur, gps, acceleratie en hoeksnelheid (gyroscoop). Afwijkend rijgedrag wordt gesignaleerd en er wordt bijgehouden of de stint toe is aan onderhoud of vervanging. Deze informatie kan per stint op elk moment en op afstand uitgelezen worden. Bij opvallend rijgedrag wordt er bijvoorbeeld een melding verstuurd naar de kinderopvangorganisatie die de stint gebruikt. Met behulp van de gps-posities kunnen organisaties controleren of de voertuigen op veilige routes worden ingezet.

Rolkooi

Ook krijgt de Bso bus zijspiegels, een beensteun voor de bestuurder en een rolkooi. De rolkooi is een stalen constructie, die de kinderen beschermt bij het omrollen van de bolderkar. Renzen wacht nog op goedkeuring van de Bso bus, maar heeft daar alle vertrouwen in. Hij zei eerder al zich goed voor te bereiden op de goedkeuring, zodat de Bso bus snel weer gebruikt kan worden voor het vervoeren van kinderen bij kinderopvanglocaties en scholen. ‘Op het moment dat we de beschikking in handen hebben, durven we uitspraken te doen over de levering. Dan gaat het snel. We willen er gezamenlijk voor zorgen dat de nieuwe stint zo snel mogelijk weer inzetbaar is voor veilig vervoer van kinderen.’

Bronnen: Omroep Brabant, Kinderopvangtotaal

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.