Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds meer steun voor gratis kinderopvang in Caribische gemeenten

Opnieuw bekijken of het kabinet de kinderopvang gratis kan maken in de Caribische gemeenten: dat is wat D66 vraagt aan de staatssecretaris Koninkrijksrelaties. Al ruim twee jaar wordt er in Den Haag over het onderwerp gepraat. Nu sluit ook het CDA zich aan bij het plan voor kosteloze kinderopvang in het gebied.
Pixabay

Zo’n dertig procent van de kinderen leeft er in armoede, meldt Caribisch Netwerk. Veel van hen worden verwaarloosd of verzorgd door oudere broers en zussen, omdat ouders meerdere banen hebben om te kunnen overleven. Kinderopvang is voor deze groep onbetaalbaar.

Slecht plan

Het kabinet wil al langer dat ouders zelf ook gaan bijdragen aan de kosten voor kinderopvang. De gemeente Bonaire verzet zich tegen dat plan. ‘Al is het maar vijf dollar per maand, dan is dat ook een slecht plan’, zei gedeputeerde Nina den Heyer (Sociale Zaken en Welzijn) eerder. Volgens haar zullen veel ouders nog steeds ‘eerder eten kopen voor het kind dan het geld uitgeven aan kinderopvang’, staat in het bericht van Caribisch Netwerk.

Ontwikkeling van kinderen

Op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, die als BES-eilanden deel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden, is de kinderopvang naar verhouding duur. Daardoor kan maar een deel van de ouders de kosten voor dagopvang of buitenschoolse opvang betalen. Intussen heeft een groot aantal kinderen een verhoogd risico op een ontwikkel- of leerachterstand. Een voor iedereen meer toegankelijke kinderopvang, die kinderen twee of drie maaltijden per dag kan aanbieden, kan een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen.

Oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Bij1 steunen het plan voor gratis kinderopvang zonder eigen bijdrage van de ouders. Of er ook steun is bij de twee andere coalitiepartijen VVD en ChristenUnie, is nog maar de vraag.

Bonaire denkt dat de keuze voor basisvoorziening voor de Caribische gemeenten zo’n 25 miljoen euro extra kosten. “Dit zijn geen bedragen waar Nederland wakker van zou liggen’, zegt gedeputeerde Den Heyer.

Politiek op Bonaire

Het kabinet wil tot 95 procent van de kosten vanuit Den Haag betalen. Volgens Alexandra van Huffelen, staatssecretaris Koninkrijksrelaties, kunnen de drie Caribische gemeente zelf bepalen of ze de overige vijf procent uit hun eigen gemeentebudget gaan betalen. Hetzelfde geldt voor welke groepen mensen al dan niet een verplichte bijdrage moeten betalen. De politiek op Bonaire is daar kritisch op, omdat de sociale voorzieningen achterlopen op wat mensen in de Nederlandse gemeenten in Europa krijgen. Zo moeten ouders bijvoorbeeld ook zelf speciaal onderwijs betalen voor kinderen die dat nodig hebben.

Bron: Caribisch Netwerk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.