Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Staatssecretaris: geen verband private equity en sluiten Plusgroepen Blos

Eerder dit jaar sloot kinderopvangorganisatie Blos enkele Plusgroepen voor kinderen met zware zorgproblematiek. Critici zagen een verband met de investeringsmaatschappij die eigenaar is van Blos. Kamerleden van de SP en GroenLinks stelden hier vragen over aan staatssecretaris Van 't Wout. Hij ziet deze relatie niet. Wel gaat hij een onderzoek instellen naar het verband tussen de kwaliteit van de opvang en de investeringsvorm.

De gemengde groepen waren in 2014 opgezet door een kinderopvangbedrijf dat in 2018 werd overgenomen door Blos. Begin dit jaar besloot Blos te stoppen omdat het de kwaliteit en continuïteit van de opvang onvoldoende kon borgen.

Hoewel het naar zijn zeggen ‘niet gebruikelijk’ is, gaat Van ’t Wout toch in op de casus. Dit in overleg met Blos en de gemeente Utrecht. De betreffende kinderopvangorganisatie heeft de ouders van de pluskinderen snel geïnformeerd. Daarna zijn met een gespecialiseerde zorgaanbieder gesprekken gevoerd met de ouders van kinderen die dit jaar niet uitstroomden naar het onderwijs. Het betrof vijf pluskinderen, aldus de staatssecretaris. ‘In deze gesprekken zijn de mogelijkheden voor een oplossing op maat besproken. Voor deze kinderen is inmiddels elders een andere plek gevonden.’

Beste van Europa

Van ’t Wout heeft geen signalen gekregen dat de komst van private investeringsmaatschappijen ertoe leidt dat er minder diverse kinderopvang wordt geboden. ‘Voor alle kinderopvangorganisaties, ongeacht het type organisatie, gelden dezelfde regels en kwaliteitseisen,’ aldus de staatssecretaris. ‘Het aanbod van kinderopvang is het afgelopen decennium toegenomen, terwijl het aandeel van private equity daarin ongeveer gelijk is gebleven. De kwaliteit van de kinderopvang is het afgelopen decennium steeds verder toegenomen en de Nederlandse kinderopvang behoort tot de beste van Europa. Met deze constateringen kan ik dus niet de conclusie trekken dat ‘winst boven waarde’ zou worden gesteld.’

Wel laat Van ’t Wout onderzoeken ‘welk verband bestaat tussen kenmerken van organisaties en typen ondernemerschap en geboden kwaliteit van de kinderopvang.’ Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het samenwerkingsverband LKK, bestaande uit de Universiteit Utrecht en Sardes. De e resultaten van dit onderzoek worden aan het eind van dit jaar verwacht.

Complexe zorgvragen

De zaak rondom de pluskinderen van Blos speelt al langer. Enkele organisaties maakten de zaak aanhangig bij het College voor de Rechten van de Mens. In de brief aan het College wijzen de organisaties erop dat de sluiting in strijd lijkt met de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. ‘Sinds 2016 verbiedt die wet niet alleen discriminatie van zieken en gehandicapten op de arbeidsmarkt en in het ov, maar ook door aanbieders van diensten en goederen. Dus ook crèches,’ aldus een woordvoerder.

Blos-directeur Max van de Blaak zei in Kinderopvang totaal de zaak met belangstelling te volgen. Volgens hem hebben de betreffende kinderen zeer uiteenlopende, complexe zorgvragen waarvoor aanvullende medische en pedagogische expertise vereist is. Voor de opvang van deze kwetsbare doelgroep zijn vaste gezichten van essentieel belang, en die zijn steeds moeilijker te vinden, aldus Van de Blaak.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.