Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Spelregels voor tv-kijken met kinderen

Is tv-kijken goed of slecht voor kinderen? Het NRC Handelsblad nam een kijkje bij een mediatraining voor medewerkers van een kinderdagverblijf in Hilversum. 'Tv-kijken is niet alleen maar slecht, maar als kinderen kijken zonder spelregels, dan kan het ook een stoorzender zijn.'
Spelregels voor tv-kijken met kinderen
Foto: ANP Photo

De cursus ‘Kritisch televisiekijken’ van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid richt zich op ouders en verzorgers van kinderen tot zes jaar. Cursusleider Martine Verstraete vertelt dat tv-kijken de sensomotorische ontwikkeling van vooral heel kleine kinderen tot twee jaar kan remmen. ‘Ze zien bewegende beelden, maar kunnen ze niet pakken’ zegt Verstraete in NRC Handelsblad.

Venster op de wereld

In het artikel zegt Peter Nikken, hoogleraar mediaopvoeding en verbonden aan het Nederlandse Jeugdinstituut, dat tv-kijken een stoorzender kan zijn voor het spelgedrag van kinderen. Aan de andere kant biedt tv ook een venster op de wereld en zorgt voor ontspanning en vermaak. Zijn advies: kijk met mate en weet wat kinderen zien.

Adviezen

Beeld en Geluid adviseert volwassenen om met kinderen te praten over wat er te zien is. Als je mee kunt kijken, dan is dat handig. Zo kun je goed op de reactie van een kind letten. Het leeftijdsadvies bij een programma is niet voor ieder kind op maat.  Praktische tips voor ouders is om de reclame door te spoelen, als dit mogelijk is, om zo gezeur van kinderen in de winkel te voorkomen. En zet de tv uit als het programma afgelopen is.

Publieke omroep

Verstraete laat ook weten dat kinderprogramma’s van de publieke omroep niet per definitie beter zijn dan van zenders als Nickelodeon. De directeur programmering van Nickelodeon zegt in NRC dat Nick. jr, voor de drie- tot vijfjarigen, bedoeld is als educatief kanaal. Bij de gewone Nickelodeon gaat het wél om ontspanning en vermaak.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.