Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Speelgoed voorkomt emotionele problemen

Baby's die opgroeien met speelgoed dat goed bij hun leeftijd past, hebben als ze een dreumes en een peuter zijn, minder kans op emotionele problemen. Peuters die dit speelgoed tekort kwamen in hun babytijd, zijn vaker angstiger, somberder of meer teruggetrokken. Dit concludeert onderzoekster Jolien Rijlaarsdam van het Erasmus MC.
Speelgoed voorkomt emotionele problemen
Foto: ANP Photo

Rijlaarsdam volgde ruim 4500 kinderen van drie maanden oud en bezocht ze thuis. Daar observeerde ze over welk speelgoed de baby’s beschikten en of ze een eigen plekje hadden om te spelen, zoals een box of een deken. Volgens de onderzoekster zijn knuffels, rammelaars en speelgoed dat geluid maakt, geschikt voor kinderen van drie maanden oud. Het zou goed aansluiten bij hun ontwikkeling.

Vragenlijsten

Toen de kinderen anderhalf jaar oud waren (dreumes) en drie jaar oud (peuter) ontvingen de ouders vragenlijsten over het gedrag van hun kind. Rijlaarsdam concludeerde op basis van de antwoorden dat kinderen bij wie ze minder geschikt speelgoed aantrof, ook vaker kampten met emotionele problemen.

Generation R studie

De promovenda hoopt dat haar proefschrift een bijdrage levert aan het verminderen van emotionele problemen bij jonge kinderen. Rijlaarsdam maakte gebruik van gegevens uit de Generation R studie. Dat is het onderzoek naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.