Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sneltests voor pm’ers vanaf half mei beschikbaar

Op korte termijn, naar verwachting medio mei, komen voor de gehele kinderopvangsector zelftesten beschikbaar. Alle medewerkers in de branche kunnen dan gebruik maken van de testen.
© Joel bubble ben / stock.adobe.com

Dat kondigt het ministerie van SZW aan. Met preventief zelftesten kan een besmetting vroegtijdig worden opgespoord en de verdere verspreiding van het virus binnen kinderopvanglocaties worden voorkomen.

Zolang medewerkers geen klachten hebben die passen bij het coronavirus, kunnen ze de preventieve zelftest twee keer per week thuis bij zichzelf uitvoeren. Het gebruik van de test is altijd vrijwillig. Medewerkers met coronagerelateerde klachten, zoals (neus)verkoudheid, hoesten of koorts, blijven thuis en worden verzocht zich te laten testen bij de GGD.

BK is verheugd

Branchevereniging BK geeft aan blij te zijn met dit resultaat. De BK pleit al langer voor het invoeren van zelftesten voor de kinderopvang.

Al eerder, naar verwachting binnen enkele weken, krijgt een deel van de kinderopvangorganisaties de mogelijkheid zich preventief op corona te laten testen. Het gaat daarbij om organisaties die zijn gehuisvest in een schoolgebouw.

Commerciële aanbieders

Deze maatregel is in eerste instantie bedoeld voor het onderwijs. De afgelopen maanden hebben verschillende scholen meegewerkt aan pilots met de inzet van coronasneltesten. Hieruit blijkt dat testen meerwaarde heeft voor de continuïteit van het onderwijs. Mogelijke besmettingen worden vroegtijdig opgespoord, waardoor uitbraken worden voorkomen.

Tijdens de pilots is gebruik gemaakt van commerciële testaanbieders, die op school het personeel testen. Scholen hadden echter vaak geen apart lokaal beschikbaar voor het afnemen van de testen en er kon enkel op gezette tijden getest worden. Met de komst van zelftesten kunnen personeelsleden thuis de test afnemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.