Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Serie Job zoekt ze op: Kindcentrum Luttelgeest

In de serie Job zoekt ze op gaat Job van Velsen op zoek naar verborgen schatten: IKC’s die wellicht een wiel hebben uitgevonden en dat willen delen met lezers van Zosja. Wat zijn opbrengsten, valkuilen en oplossingen die gevonden zijn? Spelen er ook kwesties? Job zoekt ze op en legt ze vast. Deze keer: een bijzonder kindcentrum in Luttelgeest, een dorp midden in de Noordoostpolder.

Op een mistige woensdagochtend in januari rijd ik van Almere over de A6 richting Noordoostpolder. Terwijl aardappel- en uienschuren uit de mist opdoemen en ik richting Kuinre en Bant rij, denk ik eraan hoe ik eigenlijk op het spoor van deze parel in de polderklei ben gekomen. Alice, een oud-collega en zelf woonachtig in de Noordoostpolder, had mij enige tijd terug op deze locatie gewezen. En – zoals dat gaat in dorpen waar ieder elkaar kent – Wendy, de eigenaresse van Boerderij Zonnestraal, waar ik naar onderweg ben, heeft in een ver verleden bij Alice in de klas gezeten. Het is een klein wereldje, blijkt wel weer. De trigger voor mij was dat de samenwerking op twee locaties wordt vormgegeven, op een school én op een boerderij. 

Intensief

Ik heb in alle vroegte een afspraak met Henk Orsel, directeur van Samenwerkingsschool De Floreant en Wendy Lassche, eigenares van De Zonnestraal. De samenwerking tussen de school en de opvang bestaat al langer, maar is pas sinds ruim een jaar intensief. Je zou de samenwerking een Hand in Hand samenwerking kunnen noemen, maar, zo blijkt: er is nog veel werk aan de winkel en in de samenwerking te verbeteren. 

Kindcentrum Luttelgeest

  • In dit kindcentrum werken Boerderij de Zonnestraal en De Floreant, een 8-klassige samenwerkingsschool van Stichting Aves, nauw samen
  • Hét maatschappelijk hart en dé plek voor ontwikkeling en ontmoeting in het dorp.
  • Twee locaties, in het dorp de basisschool met een (VVE) peuterspeelgroep, en 4 kilometer verderop de boerderij waar 3 KDV groepen, een baby, dreumes en peutergroep gehuisvest zijn. En waar tientallen kinderen dagelijks naar de BSO gaan.
  • Toekomstgericht en betekenisvol leren en ontwikkelen, in de groene buitenruimte
  • Waar de medewerkers in staat zijn alle kinderen van het dorp en omgeving passend onderwijs en een passende ontwikkeling te bieden. 
  • En waar pedagogisch medewerkers aaneengesloten de tussenschoolse opvang en de BSO verzorgen.

 

Vroeg in beeld

Er zijn nu al volop mooie ontwikkelingen en concrete resultaten van de samenwerking te zien. Zo zijn alle kinderen al heel vroeg in beeld. Bij de opvang én bij de school. De Floreant is immers de enige school in het dorp, er hoeft niet geconcurreerd te worden met andere scholen in de omgeving. Ook is Boerderij de Zonnestraal een drukbezochte opvang dus alle kinderen uit Luttelgeest en het grote buitengebied stromen nagenoeg automatisch door van kinderdagverblijf naar peuter- naar kleutergroep. Peuters stromen bijna automatisch door van de ene naar de andere groep doordat er op het kindcentrum ook op de werkvloer uitwisseling in de vorm van samenspel, warme overdracht en buitenspelen. En de IB-er van school komt steeds vaker in de KDV en peutergroep.

Korte lijnen

De lijnen zijn heel kort. Voor ouders is dat ook prettig; eigenlijk kennen ze de school waar hun kind naartoe gaat al voordat hun kind vier jaar is. Kindcentrum Luttelgeest telt momenteel zo’n 16 nationaliteiten. Deze gemengde populatie komt doordat er veel ouders met andere nationaliteiten in de omgeving van het kassengebied werken en doordat er kinderen van het AZC naar school gaan. 

Groene buitenruimte

Werken met twee locaties is wel heel bijzonder, en voor de kinderen superleuk. Ouders brengen hun kind naar het kinderdagverblijf op de boerderij, zo’n 4 kilometer buiten het dorp. De kinderen slapen en spelen letterlijk tussen de konijnen, paarden en varkens. Met de koeien als buren. Er is letterlijk heel veel groen en ruimte om te spelen. Ook onder schooltijd is de boerderij een fijne plek om te leren en te spelen. Kinderen krijgen ook hier de ruimte om zichzelf en de wereld om zich heen te ontdekken. Samen met leerkrachten en ouders onderzoeken zij de wereld, ontdekken ze nieuwe dingen en leren ze antwoorden te vinden op hun vragen.

Melkrobot

Leren doe je echt niet alleen in school, maar ook daarbuiten, is de visie van het kindcentrum, en dat wordt hier wel in praktijk gebracht. Zo vertelt Wendy mij, terwijl ze me op de boerderij rondleidt, dat oudere kinderen inmiddels alles weten over de werking van de melkrobot, de samenstelling van het veevoer en het vetgehalte van de melk. 

Lekker smerig worden

En de bso? Die is op de boerderij, dus na schooltijd rijden drie busjes, die ook door de school gebruikt worden, naar Boerderij de Zonnestraal waar volop buiten en binnen gespeeld en ontdekt kan worden. Waar kinderen de ruimte krijgen en hebben. En waar je lekker smerig kunnen worden in die heerlijk vette polderklei. Ouders weten dat hun kind vies kan worden; dat is nooit een probleem. De enige die er niet blij mee is, zou je kunnen zeggen, is de schoonmaker. Want er komt natuurlijk ook wel eens zand of modder mee naar binnen. 

Zoektocht

‘Met elkaar, directie en team, zijn we altijd op zoek naar oplossingen voor de uitdagingen die we tegenkomen. We willen leren van elkaar en daarnaast hebben we de kinderen vroeg in beeld. Daardoor zijn we misschien wel in staat alle kinderen binnen het kindcentrum te houden. En als directie zien we onze samenwerking binnen het kindcentrum als een boeiende zoektocht. We lopen tegen dingen aan en sturen bij waar nodig,’ vertellen Henk Orsel en Wendy Lassche

Ontmoetingsplaats

‘We zijn als kindcentrum echt een maatschappelijke ontmoetingsplaats in het dorp. Het kindcentrum is dus ook een verbinder en draagt bij aan de sociale cohesie,’ vertelt Henk.  ‘Een belangrijke kernwaarde is dan ook verbondenheid. Wij zijn trots op onze school: een echte dorpsschool die een ontmoetingsplek vormt voor leerlingen, ouders, teamleden en dorpsgenoten. Wij stimuleren dat we met respect en vertrouwen met elkaar samenwerken. Onlangs is het gelukt om als kindcentrum, samen met o.a. Dorpsbelang, een flinke subsidie binnen te halen. Met dit bedrag wordt de gehele schoolomgeving aangepakt en opnieuw ingericht zodat alle leeftijdsgroepen, kinderen, jongeren, ouderen, daar op de één of andere manier gebruik van kunnen maken. Dus geen hekken om het schoolplein, maar juist de handen ineenslaan om samen tot meer te komen!’

Uitdagingen

Er spelen geen echte kwesties op dit kindcentrum, vertellen de twee. ‘Kwestie klinkt ook wel zwaar. Maar er zijn wel uitdagingen. Zo zal er de komende tijd vooral op de werkvloer nog meer inhoudelijk samen voorbereid en uitgevoerd gaan worden. En wordt het, nu de samenwerking zo lekker op stoom ligt, wellicht tijd om eens op zoek te gaan naar een gemeenschappelijke naam.’ 

Tip

Op mijn vraag of ze aan de lezers van Zosja een gouden tip of wijsheid mee willen geven, springt Wendy direct op en roept ‘buitenleven!’. Haar tip aan alle leerkrachten en pedagogisch medewerkers: back to basics. ‘Reik niet te veel dure spullen uit – laat kinderen vooral met zand en water, tulpen en aardappels spelen. Houd het simpel.’

Passie

Nadat ik de boerderij achter me gelaten heb en door de verlaten polder terug naar huis rij, bel ik mijn collega Alice nog even op om haar te bedanken voor deze verborgen schat en om mijn enthousiasme te delen.  Want het is geweldig om weer te zien wat een mooie dingen er op zoveel kindcentra gebeuren en wat een passie zoveel onderwijs-en opvangmensen in hun werk leggen. 

Klik hier voor een video-impressie van Boerderij Zonnestraal.

Is jouw IKC ook zo’n verborgen schat en wil je je ervaringen en kwesties delen met Job van Velsen en lezers van Zosja? Stuur dan een mailtje met een korte beschrijving of motivatie naar jobvanvelsen@etuconsult.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.