Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SER onderzoekt investeringen in het jonge kind

Wat kosten voorzieningen voor jonge kinderen en wat leveren die voorzieningen op? De Sociaal Economische Raad (SER) gaat hier onderzoek naar doen, nadat een meerderheid in de Tweede Kamer voor een motie van D66 heeft gestemd. 'Het kabinet moet laten uitzoeken hoe we kinderen de beste start kunnen bieden.'
SER onderzoekt investeringen in het jonge kind
Foto: ANP

Steven van Weyenberg van D66 is blij dat zijn motie door de Kamer is aangenomen. ‘In landen om ons heen zie je dat er steeds meer nadruk wordt gelegd op de ontwikkeling van jonge kinderen. Het lijkt me goed dat het kabinet met de tijd mee gaat.’ De politicus zegt dat de basis voor de ontwikkeling van kinderen en hun latere kansen op de arbeidsmarkt in de eerste levensjaren wordt gelegd.

Toegankelijke kinderopvang

Er zijn meerdere voorzieningen voor jonge kinderen, maar Van Weyenberg vindt dat de kosten en baten van al die voorzieningen tegen elkaar moeten worden afgewogen. Het SER-onderzoek is een vervolg op het onderzoek Tijden van de Samenleving uit 2011. Daarin zocht de SER naar oplossingen om tijdsknelpunten van werkenden bij de combinatie van werk en privé op te lossen. Één van de suggesties was om de kinderopvang beter toegankelijk te maken. Ook pleitte de SER voor aansluitende dagarrangementen voor onderwijs en opvang.

Deeltijdwerken is de nieuwe sociale norm geworden voor moeders met jonge kinderen. Zowel fulltime werkende moeders als thuisblijfmoeders krijgen te maken met onbegrip en verwijten vanuit hun sociale omgeving. Justine Ruitenberg, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, ondervroeg 935 moeders met een thuiswonend kind van 12 jaar of jonger. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.