Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SER-advies: ‘Maak kinderopvang toegankelijk, betaalbaar en eenvoudig’

Om de kinderopvang toegankelijk te maken voor alle kinderen, adviseert de Sociaal Economische Raad (SER) een financieel toegankelijk aanbod van 2 dagen kinderopvang per week voor kinderen van 0 tot 4 jaar en een aantrekkelijk en kwalitatief goed bso-aanbod.
ser-advies-maak-kinderopvang-toegankelijk-betaalbaar-en-eenvoudig
© famveldman / stock.adobe.com

Het SER-advies “Een kansrijke start voor alle kinderen. Naar inclusieve en toegankelijke voorzieningen voor kinderen van 0-13 jaar” werd op donderdag 10 juni gepubliceerd.

‘Met dit advies heeft de SER een pakket aan maatregelen voor de komende kabinetsperiode voorgesteld die erop gericht zijn een stabiel en toekomstbestendig stelsel van voorzieningen voor alle kinderen te creëren. Een stelsel dat de arbeidsparticipatie van ouders stimuleert, dat gelijke kansen bevordert, waardoor alle kinderen van 0-13 jaar maximale ontwikkelingskansen krijgen en ook invulling wordt gegeven aan de rol die de bso speelt in de brede talentontwikkeling’, schrijft de SER in het advies.

Kwalitatief, toegankelijk en betaalbaar

Kinderopvang moet van goede kwaliteit zijn, toegankelijk voor alle kinderen, betaalbaar voor alle ouders en eenvoudig van opzet, stelt de SER. Om dit te realiseren doet zij meerdere voorstellen.

Financieel toegankelijk

De SER adviseert om een financieel toegankelijk aanbod van 2 dagen kinderopvang per week voor alle jonge kinderen van 0 tot 4 jaar te realiseren. De SER wil dat de eis dat alleen ouders die werken recht hebben op kinderopvangtoeslag, komt te vervallen. In elk geval voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Daarna moet ook voor kinderen van 4 tot 13 jaar een financieel toegankelijk aanbod van 2 dagen kinderopvang per week worden gerealiseerd.

Kwaliteit buitenschoolse opvang

Daarvoor moet ook gekeken worden naar de kwaliteit van de buitenschoolse opvang (bso). ‘De bso kan bijdragen aan de brede talentontwikkeling van kinderen. Ook daarvoor is verbetering van kwaliteit nodig, met continuroosters en sluitende dagarrangementen die aantrekkelijke activiteiten bieden voor kinderen en goede arbeidscontracten voor personeel. De bso moet ook aandacht hebben voor kinderen met een achterstand of vertraging door corona’, schrijft de SER in haar advies.

Betaalbaar voor alle ouders

Opvang moet betaalbaar zijn voor alle ouders, ongeacht de hoogte van hun inkomen. De SER stelt daarom voor om kinderopvang beter betaalbaar te maken, vooral voor de lage en de middeninkomens, en de financiering van kinderopvang te vereenvoudigen. ‘Het ontzorgen van ouders staat daarbij voorop. Door deze verandering in maatschappelijke functie is volgens de raad een relatief hogere bijdrage van de overheid noodzakelijk.’ De SER haalt het stelsel van directe financiering aan. ‘In een nieuw financieringsstelsel kan bijvoorbeeld de kinderopvangtoeslag rechtstreeks worden overgemaakt aan de kinderopvangorganisaties.’

Kosten

‘De SER realiseert zich dat met deze voorstellen kosten gepaard gaan, maar wil er ook op wijzen dat daar belangrijke structurele baten tegenover staan en dat de voorgestelde aanpak rekening houdt met de noodzakelijke capaciteit en kwaliteit in de sector. Met de bovengenoemde voorstellen zullen kindvoorzieningen een wezenlijke bijdrage kunnen gaan leveren aan de ontwikkeling van alle kinderen. Door deze verandering in maatschappelijke functie is volgens de raad een relatief hogere bijdrage van de overheid noodzakelijk’, besluit de SER in haar advies.

Bekijk het SER-advies “Een kansrijke start voor alle kinderen. Naar inclusieve en toegankelijke voorzieningen voor kinderen van 0-13 jaar” >>

FNV

Judy Hoffer, lid dagelijks bestuur FNV (dat deel uit maakt van de SER): ‘Kinderopvang, inclusief de buitenschoolse opvang, levert een grote bijdrage in de ontwikkeling van kinderen en daarmee in het creëren van meer gelijke kansen omdat zo ook eventuele achterstanden worden voorkomen. Bovendien stelt goede en toegankelijke kinderopvang ouders in staat om te werken en draagt het bij aan een hogere arbeidsparticipatie van vrouwen. Wij willen dat de adviezen uit het rapport hoog op de agenda van de formatie komen.’

Financiële problemen

Hoffer: ‘Het huidige systeem  van kinderopvangtoeslag zorgt er voor dat ouders in grote financiële problemen kunnen komen. Dit systeem moet op de schop. In plaats daarvan wil de FNV gratis kinderopvang voor ouders, zodat de kosten geen belemmering vormen om kinderen naar de kinderopvang te brengen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.