Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sectorrapport Waarborgfonds: ‘Een beperkte marge is logisch in deze sector’

Het Sectorrapport 2020 van Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang is verschenen. De gevolgen van corona vallen mee, zo blijkt. Maar er zijn andere opvallende ontwikkelingen, zoals een beperkt rendement, stijgende personele lasten en toch veel overnames.
© kupicoo / Getty Images / iStock

Het Sectorrapport met daarin de belangrijkste kengetallen en percentages is opgesteld aan de hand van de jaarcijfers van 170 kinderopvangorganisaties met gezamenlijk bijna 42 procent van de kindplaatsen.

Het rapport geeft kinderopvangondernemers en andere stakeholders inzage in feiten, cijfers en ontwikkelingen uit de sector. Individuele kinderopvangorganisaties kunnen zichzelf op deze manier spiegelen met het gemiddeld sectorbeeld. Er wordt daarbij dieper ingegaan op de personeelslasten en de huisvestingslasten. Twee onderdelen die een groot aandeel in de exploitatie van de kinderopvang hebben.

De gevolgen van covid-19

Martin van Osch, directeur van het Waarborgfonds, trekt enkele conclusies. ‘De financiële resultaten laten zien dat de gevolgen van covid-19 voor 2020 meevallen. Dit is voor een groot deel dankzij de compensatieregeling. Slechts een klein deel van de kinderopvangorganisaties heeft gebruik moeten maken van maatregelen zoals uitstel van betaling.’

Ook stelt Van Osch vast dat er sprake is van een overnamemarkt. ‘Dat is niet iets alleen iets van de kinderopvang, het speelt in veel meer sectoren. Dit wordt niet zozeer veroorzaakt doordat mensen willen verkopen, maar doordat mensen willen kopen. Er worden stevige overnameprijzen betaald. Dat triggert mensen om te gaan verkopen, ook in de kinderopvang.  De overnameprijzen worden terugverdiend uit de exploitatie dan wel bij verkoop van de betreffende capaciteit.

Solvabiliteit versterkt

Positief nieuws: de solvabiliteit is weer versterkt. Dit cijfer laat zien in hoeverre een organisatie kan voldoen aan de langtermijnverplichtingen. De solvabiliteit is eind 2020 6,7% hoger dan in 2019. De rentabiliteit is redelijk stabiel gebleven, maar is met gemiddeld 3,5% nog steeds beperkt en dus kwetsbaar. ‘Tegelijkertijd is de algehele visie dat voor kinderopvang een beperkte marge logisch is als we stellen dat de inkomsten naar het goed organiseren van opvang moeten,’ aldus Van Osch.

Het aandeel personele lasten is wederom toegenomen. Jaarlijks neemt dit met circa 1 procent toe. De krappe arbeidsmarkt zal naar verwachting tot een verdere stijging gaan leiden in 2021 en verder. Verder wordt er geïnvesteerd in verduurzaming, maar is dit nog geen collectieve activiteit in de sector. En tot slot zijn er grote politieke ambities die gevolgen kunnen hebben voor de financiële positie van de sector. . Het is belangrijk om daar feitelijke inzicht zoals dit sectorrapport en het eerder gepubliceerde kengetallenrapport in mee te nemen.

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.