‘Echte banen’ beloofde minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher bij de aftrap van de sectorplannen. De kinderopvangbranche kreeg al snel 17 miljoen euro toegewezen, die gedeeld moet worden met de branches jeugdzorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening. Dit geld is bedoeld om medewerkers om te scholen of naar ander werk te begeleiden.
Voorlichting studenten
In de update over de sectorplannen is minister Asscher een stuk minder concreet. Daarin schrijft hij ‘dat de sectorplannen tot nu toe 185.000 mensen raken’. Dat ‘raken’ is een ruim begrip. In de bouw kregen duizenden werknemers bijvoorbeeld een gezondheidscheck om ziekteverzuim te voorkomen. Kinderopvangstudenten kregen voorlichting over de huidige stand van zaken op de arbeidsmarkt. Oftewel de boodschap is: er valt met de opleiding die je nu volgt weinig te halen. Maar het is maar de vraag of studenten en de branche daarmee geholpen zijn, vinden de Kamerleden.

De verwachting is dat er tussen 2012 en 2017 33.500 mensen minder nodig zijn in de kinderopvang, jeugdzorg en het welzijnswerk. In totaal dienden 35 branches een sectorplan in waarbij het sectorplan voor de kinderopvang al snel werd goedgekeurd. Hoe worden de 17 miljoen euro ingezet en over de branches verdeeld? Lees meer
Motie
Pieter Heerma van het CDA is zo’n criticus in de Kamer. Hij zegt in het Algemeen Dagblad dat hij vooral veel positieve krantenkoppen ziet, maar nog geen concrete banen. In totaal is er nu zo’n 600 miljoen euro aan sectorplannen in onder andere de bouw, de kinderopvang en de zorg besteed. Volgens Heerma had het kabinet met dat geld beter de belastingen kunnen verlagen. Onder leiding van het CDA wordt in een motie aan minister Asscher gevraagd om doelen en resultaten van de projecten duidelijker te formuleren. De motie wordt door veel partijen, waaronder de regeringspartijen PvdA en de VVD gesteund.
Bezuinigen en investeren
Wat hoogleraar arbeidsmarkteconomie Bas van der Klaauw vooral bevreemdt, is dat er nu geld wordt gestoken in sectoren waar het kabinet tegelijk stevig op heeft bezuinigd. Als voorbeeld noemt hij de zorg en de kinderopvangbranche. ‘Het is bizar dat het ene ministerie bezuinigt en het andere er geld instopt om banen te behouden’, vindt Van der Klaauw.