Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Sector wacht met smart op visie kabinet’

Niet alleen de Brancheorganisatie Kinderopvang, ook de vakbonden FNV, CNV en MHP en werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB Nederland roepen het kabinet op meer duidelijkheid te geven over de toekomst van de kinderopvang. Komt er inderdaad een einde aan de lappendeken van kindvoorzieningen die alle partijen zo hekelen?
'Sector wacht met smart op visie kabinet'
Foto: ANP Photo

‘Kinderopvang is geen noodzakelijk kwaad of alleen een middel om de arbeidsparticipatie te verhogen’ zegt Gijs van Dijk, bestuurder van de FNV op Nu.nl. ‘Je moet kinderopvang zien als een investering in de toekomst.’ Van Dijk vindt dat het kabinet meer rekening moet houden met het economische belang van de kinderopvang.

Ongeduldig

De belangenpartijen vinden dat er snel een eind moet komen aan het onderscheid tussen peuterspeelzaalwerk en kinderopvang. De huidige situatie is onoverzichtelijk voor ouders en bovendien zijn beide voorzieningen niet toegankelijk voor alle kinderen. Lex Staal verwoordt het ongeduld van de kinderopvangsector die wat hem betreft ‘met smart wacht op de visie en bijhorende maatregelen van het kabinet.’ Deze visie is broodnodig om ouders, kinderen, werknemers en werkgevers weer stabiliteit te bieden.

Sport

Maurice Limmen, vice-voorzitter van de CNV vindt dat de overheid minimaal eenderde van de kosten voor kinderopvang moet meebetalen om de arbeidsparticipatie hoog te houden. Verder vinden de partijen dat er meer samenwerking moet zijn tussen school, sport en kinderopvang. Goed nieuws is in ieder geval dat minister Schippers instemt met een motie van de PvdA waardoor ruim 40.000 kinderen uit minimagezinnen weer kunnen sporten.

Flexibele kinderopvang

Minister Asscher, op wie het wachten is, blijft zelf ook niet stil. In de aanloop naar een bijeenkomst over arbeid en zorg zegt hij de kinderopvang flexibeler te willen maken zodat het voor ouders makkelijker is om werk en zorg voor hun gezin te combineren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.